Nagy kedvenc nálunk a hortobágyi húsos palacsinta. Egyszer nagyon sok palacsintánk maradt töltetlenül, így elkezdett járni az agyam, hogy mit is lehetne vele kezdeni és így jutottam el egy sonkás-spenótos verzióhoz. Mi imádjuk, azóta többször is elkészítettük már. Persze a hortobágyi marad a kedvenc, de ez is egy jó alternatíva, ha nem akarunk olyan sokat vacakolni a pörkölttel, mégis finom falatokra vágyunk.
Hozzávalók a töltelékhez:
250 g spenót
3 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 doboz ricotta
1 kk só, őrölt bors
pici olaj
10 dkg sajt
6 közepes paradicsom
Hozzávalók a 12 db sós palacsintához:
3 tojás
12 ek liszt
1 kk só
4 dl tej
4 ek olaj
Hozzávalók a besamel mártáshoz:
2 ek vaj
2 púpos ek liszt
5 dl tej
1 kk só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Elsőként készítsd el a palacsinta tésztát: Ehhez a lisztet, a tojást, a sót, az olajat és a tejet jó alaposan keverd össze, majd pihentesd kb. fél órát.
Közben a hagymát vágd apróra, majd a zúzott fokhagymával együtt pirítsd meg egy kevés olajon. Jöhet rá a spenót is.
Ízesítsd sóval, borssal, majd tedd félre, hogy kicsit kihűlhessen.
Süsd ki a palacsintákat.
Közben karikázd fel a paradicsomot, majd a ha már nem túl forró a spenótos krém, keverd bele a ricotta-t is. (Ha friss vagy szálas spenótból dolgoztál, előtte botmixerrel kicsit pürésítheted.)
A sütőt melegítsd elő 200 fokra.
A palacsintákat egyenként töltsd meg a spenóttal és szórj rá a paradicsomból.
Tekerd fel őket és a széleit hajtsd vissza, nehogy kifollyon a töltelék.
Rakd kivajazott tepsibe a palacsintákat, majd készítsd el a besamel mártást. Ehez a vajat forrósítsd fel, dolgozd bele a lisztet, majd öntsd fel tejjel, sózd, borsozd és reszelj bele szerecsendiót. (Én utóbbit kihagyom, mert nem vagyok oda az ízéért, de Ti használjátok bártan!)
Öntsd rá a palacsintákra és szórd meg reszelt sajttal.
Mehetnek is sütőbe kb. fél órára, míg megpirul a sajt.
Tálald friss salátával.
Tipp:
Palacsinta helyett bármilyen tésztával elkészíthető! Ebben az esetben főzz ki egy zacskó tésztát, majd szűrd le. Rakd tepsibe és keverd össze a spenóttal. Rakd ki paradicsom karikákkal, majd öntsd rá a besamel mártást és reszelj rá sajtot. Végül süsd össze az egészet.
Utolsó kommentek