Nagy kedvenc nálunk a hortobágyi húsos palacsinta. Egyszer nagyon sok palacsintánk maradt töltetlenül, így elkezdett járni az agyam, hogy mit is lehetne vele kezdeni és így jutottam el egy sonkás-spenótos verzióhoz. Mi imádjuk, azóta többször is elkészítettük már. Persze a hortobágyi marad a kedvenc, de ez is egy jó alternatíva, ha nem akarunk olyan sokat vacakolni a pörkölttel, mégis finom falatokra vágyunk. 

spenót fincsi ebédek ricotta palacsinta paradicsom besamel fokhagyma hagyma

Hozzávalók a töltelékhez:

250 g spenót

3 gerezd fokhagyma

1 fej hagyma

1 doboz ricotta

1 kk só, őrölt bors

pici olaj

10 dkg sajt

6 közepes paradicsom

Hozzávalók a 12 db sós palacsintához:

3 tojás

12 ek liszt

1 kk só

4 dl tej

4 ek olaj

Hozzávalók a besamel mártáshoz:

2 ek vaj

2 púpos ek liszt

5 dl tej

1 kk só, bors, szerecsendió

spenót fincsi ebédek ricotta palacsinta paradicsom besamel fokhagyma hagyma

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a palacsinta tésztát: Ehhez a lisztet, a tojást, a sót, az olajat és a tejet jó alaposan keverd össze, majd pihentesd kb. fél órát.

Közben a hagymát vágd apróra, majd a zúzott fokhagymával együtt pirítsd meg egy kevés olajon. Jöhet rá a spenót is.

Ízesítsd sóval, borssal, majd tedd félre, hogy kicsit kihűlhessen.

Süsd ki a palacsintákat.

Közben karikázd fel a paradicsomot, majd a ha már nem túl forró a spenótos krém, keverd bele a ricotta-t is. (Ha friss vagy szálas spenótból dolgoztál, előtte botmixerrel kicsit pürésítheted.)

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

A palacsintákat egyenként töltsd meg a spenóttal és szórj rá a paradicsomból.

Tekerd fel őket és a széleit hajtsd vissza, nehogy kifollyon a töltelék.

Rakd kivajazott tepsibe a palacsintákat, majd készítsd el a besamel mártást. Ehez a vajat forrósítsd fel, dolgozd bele a lisztet, majd öntsd fel tejjel, sózd, borsozd és reszelj bele szerecsendiót. (Én utóbbit kihagyom, mert nem vagyok oda az ízéért, de Ti használjátok bártan!)

Öntsd rá a palacsintákra és szórd meg reszelt sajttal.

Mehetnek is sütőbe kb. fél órára, míg megpirul a sajt.

spenót fincsi ebédek ricotta palacsinta paradicsom besamel fokhagyma hagyma Tálald friss salátával.

Tipp:

Palacsinta helyett bármilyen tésztával elkészíthető! Ebben az esetben főzz ki egy zacskó tésztát, majd szűrd le. Rakd tepsibe és keverd össze a spenóttal. Rakd ki paradicsom karikákkal, majd öntsd rá a besamel mártást és reszelj rá sajtot. Végül süsd össze az egészet.