A 31. Blogkóstoló játék keretében a Parfé blog receptjei közül válogathattam. Már első pillanatban megakadt a szemem az amerikai fahéjas csigán, hiszen ez a péksüti tökéletes egy laza vasárnapi reggelinek. Aztán persze mindig közbe jött valami a hétvégéken, és végül egy szabis, keddi napon sikerült megsütnöm ezt a finomságot. Életünk legjobb reggelije lett volna, annyira jól sikerültek a csigácskák, de 1-2 falatnál több nem ment le egyikünknek sem, annyira izgultunk egy délelőtti esemény miatt. Persze miután rendben lezajlott minden, jöhettek a csigácskák és nem csak eddigi életünk legszebb reggelije, hanem a legszebb napja lett! :)
A tanulság tehát: ha jót akartok magatoknak, süssetek fahéjas csigát! :D
Az eredeti recepten egyébként én annyiban változtattam, hogy szárított élesztő helyett, frisset használtam, illetve mind a tölteléknél, mind a máznál elfeleztem a cukor mennyiségét.
Hozzávalók a tésztához:
2,5 dl tej
10 dkg cukor
8 dkg vaj
2 tojás
55 dkg finomliszt
1 csipet só
fél kocka élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
8 dkg vaj
5 dkg cukor
2,5 ek fahéj
Hozzávalók a mázhoz:
10 dkg mascarpone
8 dkg vaj
5 dkg porcukor
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, majd morzsold bele az élesztőt. Előzőleg adj hozzá egy kis cukrot is, hogy könnyebben felfusson.
A lisztet, a tojást, a cukrot, a vajat és a sót mérd ki egy nagy tálba, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztős tejet.
Alaposan dolgozd össze az egészet. (Használhatod a robotgép dagasztó karját is.)
Takard le konyharuhával és meleg helyen, minimum egy óra alatt keleszd a duplájára.
A töltelékhez a vajat kicsit olvaszd meg, majd keverd hozzá a cukrot és a fahéjat is.
Ha megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd kb. 40x50-es téglalappá.
Kend meg a fahéjas töltelékkel és a hosszabbik oldala mentén szorosan csavard fel.
Vágd kb 1 cm vastag szeletekre, majd fektesd sütőpapíros tepsire a csigákat.
Keleszd további fél órát, de közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
Süsd kb. 12 percig.
Közben a mázhoz keverd habosra a puha vajat a mascarpone-val és az átszitált porcukorral.
A megsült csigákra adagolj 1-1 kanálnyi mázat. Ez szépen ráolvad a forró süteményekre. :)
Tipp: Néhány csigácskát megszórtam egy kevés dekor cukorral is, mert szülinapi meglepetés reggelit szerettem volna varázsolni vele az egyik kolléganőmnek. Nagyon kis ünnepivé tették a cukorkák az amúgy is isteni csigákat.
ui: A szervezésért nagy köszönet Serpenyő Virtuóznak!
Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.
Utolsó kommentek