A 31. Blogkóstoló játék keretében a Parfé blog receptjei közül válogathattam. Már első pillanatban megakadt a szemem az amerikai fahéjas csigán, hiszen ez a péksüti tökéletes egy laza vasárnapi reggelinek. Aztán persze mindig közbe jött valami a hétvégéken, és végül egy szabis, keddi napon sikerült megsütnöm ezt a finomságot. Életünk legjobb reggelije lett volna, annyira jól sikerültek a csigácskák, de 1-2 falatnál több nem ment le egyikünknek sem, annyira izgultunk egy délelőtti esemény miatt. Persze miután rendben lezajlott minden, jöhettek a csigácskák és nem csak eddigi életünk legszebb reggelije, hanem a legszebb napja lett! :)

A tanulság tehát: ha jót akartok magatoknak, süssetek fahéjas csigát! :D

Az eredeti recepten egyébként én annyiban változtattam, hogy szárított élesztő helyett, frisset használtam, illetve mind a tölteléknél, mind a máznál elfeleztem a cukor mennyiségét.


tej cukor vaj tojás liszt élesztő mascarpone fahéj blogkóstoló ráérős reggelik

Hozzávalók a tésztához:

2,5 dl tej

10 dkg cukor

8 dkg vaj

2 tojás

55 dkg finomliszt

1 csipet só

fél kocka élesztő

tej cukor vaj tojás liszt élesztő mascarpone fahéj blogkóstoló ráérős reggelikHozzávalók a töltelékhez:

8 dkg vaj

5 dkg cukor

2,5 ek fahéj

Hozzávalók a mázhoz:

10 dkg mascarpone

8 dkg vaj

5 dkg porcukor
 

tej cukor vaj tojás liszt élesztő mascarpone fahéj blogkóstoló ráérős reggelik

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, majd morzsold bele az élesztőt. Előzőleg adj hozzá egy kis cukrot is, hogy könnyebben felfusson.

A lisztet, a tojást, a cukrot, a vajat és a sót mérd ki egy nagy tálba, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztős tejet.

Alaposan dolgozd össze az egészet. (Használhatod a robotgép dagasztó karját is.)

Takard le konyharuhával és meleg helyen, minimum egy óra alatt keleszd a duplájára.

A töltelékhez a vajat kicsit olvaszd meg, majd keverd hozzá a cukrot és a fahéjat is.

Ha megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd kb. 40x50-es téglalappá.

Kend meg a fahéjas töltelékkel és a hosszabbik oldala mentén szorosan csavard fel.

Vágd kb 1 cm vastag szeletekre, majd fektesd sütőpapíros tepsire a csigákat.

Keleszd további fél órát, de közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

Süsd kb. 12 percig.

Közben a mázhoz keverd habosra a puha vajat a mascarpone-val és az átszitált porcukorral.

A megsült csigákra adagolj 1-1 kanálnyi mázat. Ez szépen ráolvad a forró süteményekre. :)

tej cukor vaj tojás liszt élesztő mascarpone fahéj blogkóstoló ráérős reggelik

Tipp: Néhány csigácskát megszórtam egy kevés dekor cukorral is, mert szülinapi meglepetés reggelit szerettem volna varázsolni vele az egyik kolléganőmnek. Nagyon kis ünnepivé tették a cukorkák az amúgy is isteni csigákat.

ui: A szervezésért nagy köszönet Serpenyő Virtuóznak!

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.