Ha nem is minden hétvégén, de minden másodikon biztos, hogy találkozunk a barátainkkal. Ilyenkor vagy beülünk valahova vagy valamelyikünknél - általában nálunk - jövünk össze egy kis beszélgetésre, társasozásra, eszem-iszomra. Általában mindenki hoz valamilyen finomságot, rágcsát, de persze mi is készülünk különböző vendégvárókkal. A legjobban mégis azt szeretem, amikor együtt készítünk el valamilyen fincsi főételt, bár az biztos, hogy ilyenkor elég sok idő megy el a konyhában. A kompromisszumos megoldás egy ilyen estén, ha pizzát sütünk. Nem igényel hatalmas előkészületet, nem kell hozzá semmi extra alapanyag, mindenki szereti, és nem megy el az idő a főzőcskézéssel, hiszen amikor megérkeznek a vendégek, csak gyorsan összedobjuk a pizzákat, a sütő meg már elvégzi maga a dolgát.
Hozzávalók 6-8 főre:
1 kg liszt
2 csomag szárított élesztő/1 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva
2 ek só
1 ek cukor
1 ek oregánó
1 ek bazsalikom
őrölt bors
6 dl langyos víz
6 ek olívaolaj
házi pizzaszósz/ha nincs időd elkészíteni sima paradicsomszósz vagy esetleg bolti pizzakrém
pizzafeltét (minél többféle, annál jobb): paradicsom, mozarrella, olajbogyó, sonka, kukorica, hagyma, kolbász, szalámi, többféle reszelt sajt, csípős zöldpaprika, ananász, rukkola, bazsalikom levelek etc.
Elkészítés
Kb. 2 órával a vendégség előtt:
A tészta száraz hozzávalóit keverd össze, majd add hozzá az olívaolajat és adagold hozzá a vizet. A robotgép dagasztókarjával vagy, ha nagyon kemény vagy, kézzel dolgozd össze a tésztát.
Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát, míg a duplájára nem nő.
A feltéteket készítsd elő: Vágd fel a zöldségeket, pucold meg a hagymát és azt is karikázd fel. Szeleteld fel a kolbászt és a szalámit is, reszeld le a sajtokat. Az olajbogyót is félbe vághatod, ha szeretnéd.
Tedd kis tálkákba a feltéteket és készítsd elő a pizza szószt, hogy mire megjönnek a vendégek - természetesen a welcome drink után - neki lehessen állni a sütésnek.
A vendégek érkezésekor:
A sütőt melegítsd elő 220 fokra.
A pizzatésztát osszátok szét. (Mi három részre szoktuk: két nagy gáztepsibe és egy kicsi 20x30-asba próbáljuk beledolgozni.)
A tepsit béleljétek ki sütőpapírral, majd kézzel húzkodjátok megfelelelő méretűre a pizzatésztát. (Ez férfimunka!)
Ezt követően kenjétek meg pizzaszósszal, majd mindenki a maga ízlése szerint pakolja rá a feltéteket.
Süssétek tepsinkét kb. 20 percig, míg a tészta kicsit megpirul, a feltétek összesülnek, a sajt pedig ráolvad a pizza tetejére.
Tipp: Persze azt is lehet, hogy annyi felé osztjátok a tésztát, ahányan vagytok és így mindenkinek lesz egy külön saját pizzája. Mi azért nem így csináljuk, mert a fiúk általában 2x annyit esznek, mint a csajok. :D
Utolsó kommentek