Ismét jelentkeztem a Blogkóstoló aktuális, jubileumi fordulójára, ahol a párom Edit, a Kertkonyha blog háziasszonya lett. Imádtam nézelődni Edit blogján, a képei egyből magával ragadtak. Azonnal elkezdtem rákattingatni a szimpatikus a receptekre, de elárulom, hogy nem volt egyszerű választani. Egyrészt azért, mert annyi minden tetszett, másrészt azért, mert egy vegetáriánus-vegán blogról van szó, ami az én ízlésemnek ugyan tökéletesen megfelel, de Gy.-t azért nehezebb meggyőzni. Egyik forró, nyári este ezzel a finomsággal vártam. A lepény abszolút elnyerte a tetszését és egy szót sem szólt, hogy "Asszony, hol a hús?", úgyhogy én ezt 100% sikernek könyvelem el. Próbáljátok ki Ti is! :)
Hozzávalók a tésztához:
300 g liszt (nálam fele sima, fele teljes kiörlésű)
2 dl víz
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szárított élesztő
1 teáskanál só
3 ek olívaolaj
Hozzávalók a töltelékhez:
150 g spenót
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
kis csokor petrezselyem
kis marék mentalevél
1 evőkanál citromlé
1 paradicsom
5 dkg reszelt sajt
só, bors
Elkészítés:
A lisztet, a sót, a sütőport és az élesztőt keverd össze az olívaolajjal, majd óvatosan adagold hozzá a vizet is, és jól dolgozd össze az egészet. Ha gondolod, használhatod a robotgép dagasztókarját.
Meleg helyen, letakarva keleszd, míg a töltelék elkészül.
A hagymát aprítsd fel, majd egy kevés olívaolajon kezd el párolni. Törd bele a fokhagymát, majd jöhetnek rá a csíkokra vágott spenót levelek is.
Ízesítsd az apróra vágott zöldfűszerekkel, sóval, borssal és a citromlével.
Párold a hagymás-spenótos-zöldfűszeres egyveleget, míg kicsit össze nem esik az egész.
A paradicsomot vágd vékony szeletekre, a sajtot reszeld le.
A tésztát oszd 4 egyenlő részre, majd nyújtsd mindegyiket korong alakúra.
Hevíts egy kevés olívaolajat egy nagyobb serpenyőbe, majd helyezd bele az első tésztakorongot.
Adagold rá a töltelék felét, majd pakolj rá néhány szelet paradicsomot és szórd meg reszelt sajttal. Jöhet a töltelék tetejére a második tésztakorong. Nyomkodd kicsit össze a széleknél, majd süsd néhány perc alatt a lepény mindkét oldalát aranybarnára.
Ismételd meg a másik adag tésztakoronggal és töltelékkel.
Tipp:
Tálald friss salátával és mártogatóssal. Például salsa szósszal vagy egy joghurtos-fokhagymás-zöldfűszeres öntettel, esetleg mentás tzatzikivel.
Ui: A történethez hozzá tartozik, hogy Gy. azóta elkészítette a saját verzióját, amit "Gyilkosnak" nevezett el. Házi csípős paprikás szalámit, jó sok friss chili paprikát, egy marék bazsalikomot, szeletekre vágott paradicsomot és reszelt sajtot sütött össze a lepényben...menthetetlen! :)
Gyertek fb-ra és instagram-ra is.
Utolsó kommentek