Pár hete a budapesti Mangalica fesztiválon ebédeltünk. Nem tudom ki, hogy van a fesztiválos kajákkal, de nálunk a pompos elég menő ilyenkor, nem is nagyon gondolkodunk másban. Megkeressük a legszimpatikusabb standot, kiválasztjuk a feltéteket, aztán kiálljuk a 600 km-es sort és röpke 2 óra alatt már kezünkben is a fincsi pompos. Ebben a csípős, téli időben kb. 5 másodperc alatt hűl ki a kenyérlángosunk, így esélyünk nincs frissen sülve megkóstolni a finomságot. :D Nyilván a tömegnek, a lehetetlen ülőhely keresésnek is megvan a feelingje, de ha el szeretnénk kerülni valamilyen oknál fogva a fentieket, készítsünk házilag pompost!
Hozzávalók:
50 dkg liszt (nálam most teljes kiőrlésű)
4 közepes krumpli
2 dkg élesztő
2 dl langyos víz
1 kk cukor
1 csapott ek só
3 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
2 közepes lilahagyma
kis darab kolbász/szalonna
Elkészítés:
Elsőként a krumplit pucold meg, vágd kockákra és tedd fel főni.
A szobahőmérsékletű élesztőt morzsold bele a cukros, langyos vízbe, majd meleg helyen hagyd felfutni.
A lisztet és a sót öntsd egy nagy tálba.
Ha kész a krumpli szűrd le, törd át és ezt is add a liszthez.
Öntsd bele a felfutott élesztőt is, majd jó alaposan gyúrd össze a tésztát. (Ha nagyon ragacsos lenne, adj hozzá még egy kevés lisztet.)
Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő a tészta.
Közben a hagymát, a kolbászt és a szalonnát vágd fel és futtasd meg egy kicsit egy serpenyőben.
A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.
Kend a tejfölt az elősütött tészta tetejére, szórd meg a feltétekkel, majd süsd további 15 percig.
Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek