Nagypapám szülinapját egy elég érdekes családi legenda övezi. Az a helyzet ugyanis, hogy nem tudjuk pontosan, hogy szegény ténylegesen mikor is született. A Dédnagyim egy elég rafkós asszony volt, és egy kicsit csalt a Papa születési anyakönyvi kivonatával. Az iratban egy márciusi dátum szerepel, de valójában valamikor előző év karácsonya és szilvesztere közé esett a nagy nap. Nah, de miért is mókolt a Jóasszony a szülinappal? Épp a II. világháború derekán járunk és a Mamus előre látóan átcsúsztatta következő évre a szülinapot, hogy Papát egy évvel később vigyék el katonának. Jó sztori, igaz?
Minden esetre mi a fiktív dátum szerint ünneplünk. Idén a kedvenc édességével, az aranygaluskával köszöntöttem fel, mert évről évre visszatérő téma, hogy szegény Nagymamám nem csinál neki (eleget). Gondoltam én most meglepem egy jó nagy adaggal, nekem úgy sem vallaná be, ha nem teljesen olyan, mint az emlékeiben. (Mamát meg kiidegeli vele.) :D A sütinek nagy sikere volt, bár az tény, hogy nem az a gyorsan összedobom kategória. Ettől független megfogadtam, hogy évente minimum egyszer elkészítem Neki. :)
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
1 kocka élesztő
5 dkg cukor
2 tojás
2,5 dl tej
pici só
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
kb. 5 dkg olvasztott vaj
Hozzávalók a vanília mártáshoz:
7dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 kk vanília aroma
3 ek cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalói lehetőleg legyenek mind szobahőmérsékletűek, hogy szépen meg tudjon kelni az aranygaluska.
A langyos tejbe elsőként morzsold bele az élesztőt és tedd félre, míg felfut.
A lisztet, a cukrot, a sót, a tojásokat és a vajat mérd ki egy nagy tálba.
Ha felfutott az élesztő, öntsd az előzőekhez és alaposan dolgozd össze az egészet.
Meleg helyen, letakarva keleszd kb. egy órát.
Közben a diót keverd össze a cukorral és kenj ki vajjal egy közepes méretű tepsit. Egyengess el benne egy kevés cukros-diót.
A maradék vajat olvaszd fel.
Ha szépen megkelt a tészta, lisztezett deszkán formázz belőle kígyót, majd vágd ujjnyi darabkákra.
A darabkákat forgasd meg az olvasztott vajba, majd a cukros dióba.
Sorakoztasd szorosan egymás mellé a tepsibe őket.
Ha mindegyik tészta darabka elfoglalta a helyét, letakarva keleszd még további 30 percig.
Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd a kelesztés után süsd az aranygaluskát kb. 30 percig.
A vanília pudingot készítsd el a csomagoláson látható utasítás szerint, csak egy picit több tejjel.
Ui.: A vanília mártást persze lehet extrázni, de én direkt egy legalapabb verziót csináltam, mert Mama iszonyat menő borsodója nem nyerte el Papa tetszését. XD
Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek