Az őszi-téli szezon sztárja nálam mindenféleképpen az alma. Velencén ugyanis iszonyat mennyiségben csüngtek a fákon a szebbnél szebb gyümölcsök. Papa ráadásul minden évben többfélét termeszt, így bőven van választási lehetőség is. Kitanított, hogy melyik milyen, csak győzzem megjegyezni. :) A nyári piroska már elfogyott, de szerencsére bőven van még a sárgás golden delicious-ből és az idaredből is. Én teljesen a fanyar, de ízes, zöld mutsu-ra vagyok rákattanva. Sajnálom is őket elsütni, így direkt kérek kissé ütődöttet valamelyik típusból, hogy az se vesszen kárba. Sok maszatolásra nem mindig van időm, de egy gyors rétes lazán belefér akár hétköznap este is. :)
Hozzávalók:
1 csomag réteslap (6-8 réteslap)
5 szem nagyobb alma
2 ek étkezési keményítő
1 kk fahéj, 1 kk őrölt szegfűszeg
1 tojás
olvasztott vaj
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit.
Az almákat hámozd meg és vágd őket kicsike kockákra. Keverd össze a fahéjjal, a szegfűszeggel és a keményítővel.
A vajat olvaszd fel.
Teríts ki egy konyharuhát, majd tedd rá az első réteslapot. Kend meg jó alaposan olvasztott vajjal, majd helyezd rá a második lapot, majd megint a vaj, végül az utolsó réteslap következik. (Ha 8 réteslap van a csomagban, akkor egy réteshez használhatsz akár 4-et is.)
Oszd el rajta a fűszeres alma felét, úgy, hogy mind a 4 oldalánál hagyj 2-3 cm-ert üresen.
A rövidebbik oldalánál hajtsd be, hogy nehogy kifolyjon a töltelék, majd a konyharuha segítségével a hosszabbik oldala mentén szorosan tekerd fel az egészet.
Helyezd át a rétest a tepsibe, majd kend meg felvert tojással.
Ismételd meg ugyanezt a másik 3 réteslappal és a maradék almával.
Süsd kb. 20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz a tészta. Ennyi idő alatt az alma is kellően megpuhul és a fűszerek is átjárják az egész sütit.
Ha tetszett a bejegyzés kérlek like-old a facebook oldalunkat és ha van kedved gyere insta-ra is.
Utolsó kommentek