Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Narancsos áfonyás Rizskoch

Még általános iskolás koromban a kerítésünk mentén volt egy kisebb sáv, ahol a Papa málna és ribizli bokrokat nevelgetett nagy szakértelemmel és türelemmel. Emlékszem, sosem értettem, hogy miért erőlteti ezt a ribizli vonalat, amikor a málna százszor finomabb. :D Mindig számon kértem Mamát is, hogy minek csinál a gyümölcsből ribizliszörpöt, amikor tök savanyú, a málna meg fincsi édes. Inkább abból legyen még, még még! Ma már persze tudom, hogy a ribizli valahogy sokkal jobban érezte magát nálunk és bőven volt belőle, málna meg alig-alig. Azért néhány üvegnyi sűrű málnaszörp minden évben készült Mama konyhájában. Érdekes, hogy elsődlegesen nem is rendes italként fogyasztottuk el, hanem inkább gyümölcs öntetként használtuk. Tökéletes volt például rizskoch mellé. Sajnos - nagy bánatunkra - ma még ennyi málnánk sincs (dolgozunk egyébként a projekten), de a rizskoch örök kedvenc bármilyen egyéb szörppel vagy házi lekvárral is. :)

A lenti receptben narancsos-áfonyás! :)

édességek rizskoch fincsi ebédek rizs tej vanília narancs aszalt áfonya vaj tojás cukor

Hozzávalók:

25 dkg rizs

1 l tej

1,5 dl víz

fél rúd vanília

1 narancs lereszelt héja

3 tojás

3 ek cukor

40 dkg vaj+egy kevés a tepsi kikenéséhez

1 ek zsemlemorzsa

50-100 g aszalt áfonya

áfonya lekvár a tálaláshoz

édességek rizskoch fincsi ebédek rizs tej vanília narancs aszalt áfonya vaj tojás cukor

Elkészítés:

Elsőként a rizst tedd fel főni a tejjel, a vízzel és a fél rúd vaníliával együtt.

Főzd puhára.

Ha kész hagyd langyosra hűlni.

Közben a tojásokat válaszd ketté és a fehérjét verd kemény habbá.

A sárgáját keverd ki a vajjal és a cukorral, majd reszeld bele a narancs héját is.

Dolgozd össze a langyos tejberizzsel.

Ha szeretnéd, tehetsz bele aszalt áfonyát vagy mazsolát is.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Egy tepsit kenj ki vajjal és szórd meg zsemlemorzsával.

Óvatosan forgasd a felvert tojásfehérjét a rizses masszába, majd simítsd az egészet a tepsibe.

Süsd kb. 40 percig, míg aranybarna nem lesz a rizskoch teteje.

Tálald áfonya lekvárral.

édességek rizskoch fincsi ebédek rizs tej vanília narancs aszalt áfonya vaj tojás cukor

Tipp: Aszalt áfonya helyett lehet mazsolát is használni, de nyugodtan ki is hagyhatod, ha nem szereted az aszalványokat.

A narancsot helyettesítheted citrommal is.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Cékla krémleves

Nagymamám nagy egészséges életmód fan, így kiemelt szakértője az egyes zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványianyag tartalmának. A minap megemlítettem neki, hogy a vérképem alapján kissé vashiányos a szervezetem, ő pedig már sorolta is a természetes megoldásokat. Egyik alternatíva - Mama szerint - magas vas és folsav tartalma miatt a cékla. Nagymamám nem is tétlenkedett, a másnapi bevásárlás alkalmával jól betárazott a zöldségből és engem is meglepett két jó nagy gumóval. Szerinte a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk: lereszeljük egy kis almával vagy répával, majd megbolondítjuk egy kevés citromlével, mézzel. Az egyik céklának ez is lett a sorsa, a másikból viszont krémlevest készítettem. Gy. 10 éves unokaöccse is kóstolta, véleménye szerint fogyasztása gyermekeknek nem ajánlott, de a felnőttek bátran próbálkozzanak csak vele. :D

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Hozzávalók:

1 nagyobb darab cékla

2 közepes sárgarépa

1 krumpli

1 hagyma

1 kis doboz natúr joghurt

1 csapott ek só

10 szem bors

1 citrom leve

2 l víz

pici olaj

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Elkészítés:

Elsőként a zöldségeket pucold meg, majd vágd őket kisebb darabokra.

Hevíts egy kevés olajat és futtasd meg az összeaprított répát, céklát, hagymát és krumplit.

Öntsd fel vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal.

Fedő alatt főzd, míg megpuhulnak a zöldségek.

Botmixerrel pürésítsd össze.

Egy kis tálba keverd ki a joghurtot néhány merőkanál levessel, majd az egészet csurgasd vissza a lábosba és keverd csomómentesre.

Facsard bele a citromot és főzd néhány percig, hogy összeérjenek az ízek.

Ha esetleg hiányzik még ízlésed szerint valamilyen fűszer, pótold. Például, van aki kis cukrot is tesz hozzá. Nekem nem hiányzott, de ha az édesebb ízeket kedveled, akkor nyugodtan adj hozzá egy keveset.

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Almás-hagymakrémleves

Most néztem, hogy leves már jó régen volt a blogon, úgyhogy mára egy családi kedvencet hoztam, a hagymalevest, egy kevés almával megbolondítva.

Van egy hőn szeretett éttermünk Érden, ott tartjuk a fontosabb családi eseményeket. Nem tudom, hogy a vendéglő mennyire értékeli, ha meghallja a Palkó nevet, mert elég macerásak vagyunk, jó sok gyerekkel. :D Az étel választás sem egyszerű dolog, de ami sosem maradhat ki senkinél sem, az a francia hagymaleves. Kemencében sütik, jó sok sajttal a tetején és krutonnal tálalják. Mi egyszerűen imádjuk az ízvilágát, ráadásul pont jól eltalálják a hagyma, lé, kruton, sajt arányt. Persze nem tudunk minden hétvégén étterembe menni, ezért mindenki kifejlesztette már a saját változatát. A gyerekek szerint ezek iszonyú gyenge próbálkozások az éttermes, kemencéshez képest, de otthoni viszonylatokban szerintem tökéletesen megállja a helyét. :)

alma hagyma fehérbor tejszín leves fincsi ebédek

Hozzávalók:

3 db nagy hagyma

3 közepes alma

2 l alaplé

1 dl fehérbor

1 csapott ek só, sok őrölt bors

2,5 dl tejszín

olaj

fokhagymás pirítós, reszelt sajt és snidling a tálaláshoz

alma hagyma fehérbor tejszín leves fincsi ebédek

Elkészítés:

A hagymát karikázd fel, majd egy kevés olajon dinszteld meg.

Az almát is vágd kockákra, majd add hozzá a hagymához.

Öntsd fel húsleves alaplével. (Ha nincs, használj 2-3 darab leveskockát.)

Add hozzá a bort, majd sózd, borsozd.

Főzd addig, míg az alma és a hagyma megpuhul.

Botmixerrel turmixold össze az egészet.

Egy kisebb tálba keverj össze 1-2 merőkanál levest a tejszínnel, majd az egészet csurgasd óvatosan a nagy adaghoz. 

Végül forrald össze a levest.

Tálald fokhagymás pirítóssal, reszelt sajttal és snidlinggel.

Tipp: Ha nem szimpatikus az alma-hagyma kombó, nyugodtan helyettesítsd az almát még több hagymával. :)

Nem muszáj az egészet pürésítened, hagyhatsz benne egészben is hagyma darabokat. Ez esetben a turmixolás előtt merj ki tetszőleges mennyiségű zöldséget a levesből, majd a pürésítés után egyszerűen tedd vissza a hagymát. 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Almás-hagymás csirkemell krumplifánkkal

Gyerekkori kedvencünk volt tesómmal az "almás-hagymás husi". Úgy emlékszem, hogy akkoriban Anya sertésből készítette, de azóta már átáltunk a csirke-pulyka vonalra. Valami rémlik arról is, mintha kis batyukban sütötte volna őket, egyesével becsomagolva. Érdekes módon jó régen nem ettünk, pedig a családban azóta is szeretjük az édes ízeket kombinálni a hús ételekkel. Főleg ilyenkor, ősszel-télen vágyunk hasonló fogásokra, így egyik délután én is kitaláltam, hogy gyorsan összedobok valami hasonlót. Köretnek krumplifánkot illetve párolt lila káposztát készítettem hozzá. Nagyon jó kis nosztalgia vacsi lett belőle. :) 

krumpli krumplifánk fincsi ebédek alma hagyma csirke csirkemell tojás szerecsendió majoranna mustár

Hozzávalók a csirkéhez:

1 kg csirkemell

2-3 nagy hagyma

2-3 nagy alma

1 ek dijoni mustár

só, bors, kakukkfű

1,5 dl bor (nálam most rozé)

10 dkg sajt

Hozzávalók a körethez:

0,5 kg krumpli

2 tojás

20 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 kk só

1 kk bors

1 mk reszelt szerecsendió

2 dl olaj a sütéshez

krumpli krumplifánk fincsi ebédek alma hagyma csirke csirkemell tojás szerecsendió majoranna mustár

Elkészítés:

A husit mosd meg és vágd szeletekre. Fűszerezd be a sóval, borssal, kakukkfűvel mindkét oldalukat és kend meg mustárral is.

A hagymákat és az almákat pucold meg, majd vágd mindet vékony szeletekre.

Sorakoztasd tepsibe a husikat. Öntsd mellé a bort is, majd pakold rájuk a felszeletelt hagymát és almát.

Letakarva süsd 180-200 fokon kb. 20 percig, míg megpuhul a husi. Fedő nélkül szintén süsd kb. ugyanennyit, hogy elfőjön a maradék bor, illetve, hogy kicsit megpiruljon minden. Az utolsó 5-10 percben reszeld rá a sajtot is, hogy szépen rá tudjon olvadni.

Közben a krumplit pucold meg és kockára vágva tedd fel főni.

Ha kész, szűrd le és törd át krumplinyomóval. Keverd hozzá a két tojást, ízesítsd a fűszerekkel, majd adagold hozzá a sütőporos lisztet is.

Jó alaposan dolgozd össze, addig míg egy homogén masszát nem kapsz.

Hevíts olajat egy serpenyőben és adagolj kis kupacokat a tésztából.

Süsd a krumplifánkok mindkét oldalát néhány percig, míg aranybarnák nem lesznek.

Tipp: A krumplifánk mellett adhatsz hozzá párolt lila káposztát is vagy egy kevés bogyós gyümölcsös mártást. Szerintem szuperül megy hozzá mindkettő. :)

A husikat néhány perc alatt elő is sütheted, mielőtt a tepsibe pakolnád őket.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Mákos guba

Már hagyomány, hogy a karácsonyi 6fogásos ebéd után, Mama mindig mákos gubával "sokkolja" az amúgy is az életükért küzdő családtagokat! :D Mi persze, feláldozzuk magunkat és az életünk árán is bevállalunk 1-1 kockával - természetesen tetemes mennyiségű mézzel megcsurgatva -, hogy aztán tényleg meg se tudjunk mozdulni. Ilyenkor mindig rájövök, hogy imádom, de a sok finomság miatt, nem tudom annyira értékelni. Elhatároztam tehát, hogy ugyan messze van még Szenteste, de nélküle is el tudom készíteni ezt a nyamiságot. Szerintem egy tartalmasabb levessel szuper szombati ebéd lehet.

mák porcukor vaníliás cukor vaj tej kifli mákos guba fincsi ebédek édességek karácsony advent adventi naptár

Hozzávalók:

10 db kifli (lehet szikkadt is)

fél l tej (minimum)

10-15 dkg darált mák

3-4 ek porcukor

kevés vaj+vaníliás cukor a tepsi kikenéséhez

mák porcukor vaníliás cukor vaj tej kifli mákos guba fincsi ebédek édességek karácsony advent adventi naptár

Elkészítés:

Elsőként a sütőt melegítsd elő 170 fokra, majd kend ki vajjal egy nagyobb tepsit. Szórj bele vaníliás cukrot.

A kifliket karikázd fel, a mákot keverd össze a porcukorral.

A kifli karikákat mártsd a tejbe, majd nyomkodd szépen a tepsibe. (Ha nagyon szikkadt a kifli, akkor több tej kell.)

Szórd meg a porcukros-mákos keverékkel, majd jöhet a következő szint. (Nekem 3 kiflis rétegem lett.)

Süsd 160 fokon kb. 30 percet.

Tálalásnál csurgass rá egy kevés mézet.

mák porcukor vaníliás cukor vaj tej kifli mákos guba fincsi ebédek édességek karácsony advent adventi naptár

Tipp: Ha nincs időd a kifli mártogatására, akkor egyszerűen öntsd le a tejjel a mákos kifli karikákat.

Ha nagyon száraz lenne a kifli, kevés lesz a tejmennyiség. Tegyél rá bőven, hogy összeálljon a guba.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

További ünnepi receptekért, ötletekért kattints az adventi naptáramra.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek