Most néztem, hogy leves már jó régen volt a blogon, úgyhogy mára egy családi kedvencet hoztam, a hagymalevest, egy kevés almával megbolondítva.
Van egy hőn szeretett éttermünk Érden, ott tartjuk a fontosabb családi eseményeket. Nem tudom, hogy a vendéglő mennyire értékeli, ha meghallja a Palkó nevet, mert elég macerásak vagyunk, jó sok gyerekkel. :D Az étel választás sem egyszerű dolog, de ami sosem maradhat ki senkinél sem, az a francia hagymaleves. Kemencében sütik, jó sok sajttal a tetején és krutonnal tálalják. Mi egyszerűen imádjuk az ízvilágát, ráadásul pont jól eltalálják a hagyma, lé, kruton, sajt arányt. Persze nem tudunk minden hétvégén étterembe menni, ezért mindenki kifejlesztette már a saját változatát. A gyerekek szerint ezek iszonyú gyenge próbálkozások az éttermes, kemencéshez képest, de otthoni viszonylatokban szerintem tökéletesen megállja a helyét. :)
Hozzávalók:
3 db nagy hagyma
3 közepes alma
2 l alaplé
1 dl fehérbor
1 csapott ek só, sok őrölt bors
2,5 dl tejszín
olaj
fokhagymás pirítós, reszelt sajt és snidling a tálaláshoz
Elkészítés:
A hagymát karikázd fel, majd egy kevés olajon dinszteld meg.
Az almát is vágd kockákra, majd add hozzá a hagymához.
Öntsd fel húsleves alaplével. (Ha nincs, használj 2-3 darab leveskockát.)
Add hozzá a bort, majd sózd, borsozd.
Főzd addig, míg az alma és a hagyma megpuhul.
Botmixerrel turmixold össze az egészet.
Egy kisebb tálba keverj össze 1-2 merőkanál levest a tejszínnel, majd az egészet csurgasd óvatosan a nagy adaghoz.
Végül forrald össze a levest.
Tálald fokhagymás pirítóssal, reszelt sajttal és snidlinggel.
Tipp: Ha nem szimpatikus az alma-hagyma kombó, nyugodtan helyettesítsd az almát még több hagymával. :)
Nem muszáj az egészet pürésítened, hagyhatsz benne egészben is hagyma darabokat. Ez esetben a turmixolás előtt merj ki tetszőleges mennyiségű zöldséget a levesből, majd a pürésítés után egyszerűen tedd vissza a hagymát.
Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.
Utolsó kommentek