Sajnos az időjárás a gyümölcsöket nálunk sem kíméli, így a múlt hét hétfői vihar leverte a sok szép őszibarackunkat a fákról. Nagyszüleim nagyon aggódtak, hogy tönkremegy a termés, ezért amint lehetett felmentünk és próbáltuk menteni a menthetőt. Bő 6-8 kg őszibarackot szedtünk össze a földről, de a hibás részek kivágása után, sajnos már csak szűk 3 kg maradt. Azért ebből is lett egy jó adag lekvár télire. Főleg ahhoz képest, hogy már többet nem akartam idén elrakni, mert a spájz telítettsége elérte a 100%-ot. :)
Hozzávalók kb. 10-12 db 2,5 dl-es üveghez:
3 kg puha, érett őszibarack (pucolás, magozás utáni súly)
30 dkg cukor
1 nagy citrom leve
1 csomag dzsemfix
Elkészítés:
Elsőként készítsd elő az üvegeket. A tisztításra tippeket egy előző bejegyzésemben találsz.
A barackokat alapos mosás után pucold meg, majd vágd kisebb darabokra. Nekem nagyon puha volt már a barack, így a héját szinte le lehetett húzni.
Facsard rá a citrom levét. (Ez azért is jó, mert így nem fog megbarnulni.)
Forgasd össze a cukorral, majd egy nagy lábosba kezdd el főzni.
A barack magától szétmállik, de ha szükséges, akkor pépesítsd.
Ha felforrt, keverd bele a dzsemfixet, majd főzd újraforrásig.
Adagold megtisztított üvegekbe, majd tedd száraz dunsztba az itt leírt módon.
Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek