Anyukám szülinapjára készítettem az alábbi pitét. Tudom, hogy nem illik a nők koráról beszélni (mi is évek óta a 16. szülinapunkat ünnepeljük), de sajnos ezzel a pitével, most Anyát lebuktattam. :D Egyébként azért is különleges ez a nap, mert Mr. Baba először ment látogatóba Anyukámékhoz és nagyon szépen végigaludta az ünnepi vacsorát. Azt is megvárta, hogy felvágjuk a pitét, majd utána jól "elbeszélgetett" a kis baba nyelvén a családdal. Szóval nagyon rendes gyerek, egy szavam nem lehet! :D
Hozzávalók:
20 dkg hideg vaj
30 dkg liszt
1 csapott ek cukor
1 csipet só
0,5-1 dl víz
kb. fél kg kimagozott cseresznye
1-2 ek cukor ízlés és a cseresznye édessége szerint
1 kk fahéj
2 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
Elsőként gyúrd össze a tésztát. Ehhez a lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel.
Adagold hozzá a vizet, majd gyúrd addik, míg egynemű tésztát nem kapsz.
Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd teljesen össze.
Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.
A megmosott, kimagozott cseresznyét tedd egy kisebb lábosba és szórd meg cukorral és fahéjjal.
Főzd egy kis ideig fedő alatt, majd keverd bele a keményítőt. Tedd félre kihűlni.
A tésztát oszd el 2/3-ad 1/3-ad arányba. A nagyobb részéből nyújts ki egy akkora körlapot, amely ha beleegyengeted a tésztát a pite formába kicsit túllóg a szélén.
Szépen egyengesd bele.
Nyújtsd ki a másik adag tésztát is, majd vágd kb. 1-2 cm széles csíkokra.
Öntsd a kihűlt cseresznyés töteléket a tésztával kibélelt formába, majd szépen fűzd össze a tésztacsíkokat a pite tetején. Az alsó és felső tésztaréteg széleit óvatosan nyomkodd össze, a felesleget vágd le. (Ebből készíthetsz plusz díszítést a pite tetejére.)
Süsd 220 fokon 20 percet, majd mérsékeld a hőfokot 170 fokra és süsd további 40 percig.
Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.
Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek