Mit szóltok ehhez a hőséghez? Mi a meleg elől 2 hete lemenekültünk Velencére a nyaralóba. Első héten sokat programoztunk, nyaraltunk, mert a Férj végre szabin volt. Nagyon szupi napok voltak. Múlt héten pedig sétágattunk a környéken és a telken, mert Gy. már sajna dolgozott és Velencéről járt fel Budapestre. A hidegfront miatt mondjuk nem volt sok értelme az ingázásnak. :( El is vagyok keseredve, hogy most meg itthon vagyunk a lakótelepen és csak ácsingózunk a hűvös szőlőlugasért és a felfújható medencéért, a Velencei-tóért. De azért kicsit vígasztal, hogy jó sok fincsi gyümölcsöt hoztunk fel és 1-1 sütiért azért csak-csak bekapcsolom a meleg ellenére azt a fránya sütőt. Például ezért az almásért, hiszen tetemes mennyiségű nyári almát sikerült szednünk az elmúlt napokban. :) A süti sütés mindig hangulatjavító intézkedés, úgyhogy neki is állok. :D
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg hideg vaj
30 dkg liszt
1 csapott ek cukor
1 csipet só
0,5-1 dl víz
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg alma
1 kk fahéj
2 ek kristálycukor
fél citrom leve
2 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel.
Óvatosan, kicsinyenként önts hozzá egy kevés vizet, közbe gyúrd össze az egészet, míg egynemű tésztát nem kapsz.
Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd össze.
Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.
A töltelékhez az almát pucold meg, majd vágd kisebb kockákra. Szórd egy fazékba, majd add hozzá a cukrot és a fahéjat. Csavard rá a citrom levét is.
Lefedve párold 5-10 percig, míg a gyümölcs megpuhul, de a roppanósságát azért még nem veszíti el teljesen. Keverd bele az étkezési keményítőt is.
Fedő nélkül főzd még néhány percig.
Tedd félre, hogy kicsit kihűljön.
A tésztát oszd ketté, majd nyújts ki egy akkora körlapot, hogy ha beleegyengeted a pite sütődbe kicsit túllogjon a szélén. Egyengesd bele a kihűlt tölteléket.
Nyújtsd ki a másik körlapot is, majd tedd a gyümölcsös töltelék tetejére. Vágj bele néhány rést, hogy a gőz ki tudjon szökni.
Nyomkodd össze a széleknél, majd a felesleget vágd le. Ebből készíthetsz díszítést a pitédre.
Süsd 220 fokon 20 percet, majd mérsékeld a hőfokot 170 fokra és süsd további 40 percig.
Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.
Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek