Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rugelach Variációk: Sajtos és Kolbászos

3. Nagypapám (igen, nekem olyanom is van :D) névnapjára készítettem ezt a fincsi vendégvárót. Először sütöttem rugelach-ot, de az biztos, hogy nem utoljára. Mindenképp ki fogom próbálni többféle édes és sós töltelékkel is, mert nagyon egyszerűen elkészíthető, az élvezeti faktora mégis óriási. Épp emiatt érdekes, hogy kezdetben szegényebb házaknál sütötték, ahol krémsajt helyett írót vagy tejfölt használtak hozzá és állítólag cukros-diós-fahéjas keverékkel töltötték. A 20. században terjedt el igazán - hol máshol, mint az Egyesült Államokban? - és azóta népszerűsége töretlen. Próbáljátok ki Ti is!


rugelach kolbász sajt sajtkrém tejföl vendégvárók

Hozzávalók:

200 g vaj
200 g krémsajt
250 g liszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)
1 kk só
1 tojás a lekenéshez
10 dkg sajt
1 db tömlős sajt 
10 dkg kolbász
2-3 ek tejföl vagy krémsajt

rugelach kolbász sajt sajtkrém tejföl vendégvárók

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a sót, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. 

Tedd hűtőbe egy kis időre, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A sajtot reszeld le és keverd össze a tömlős sajtkrémmel. 

A kolbászt vágd apró kockákra és dolgozd össze a maradék 2-3 ek krémsajttal.

A tészta felét (vagy ha kisebb kiflicskéket szeretnél a harmadát) nyújtsd ki kör alakúra egy lisztezett deszkán.

Vágd kb. 12 cikkelyre, mintha pizzát szeletelnél.

Mindegyik cikkelyre tegyél kb. egy púpos kiskanálnyi sajtos tölteléket, majd tekerd fel őket és sorakoztasd a tepsire.

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el, csak arra kolbászos tölteléket tegyél.

Kend meg őket felvert tojással, és ha van kedved szórj rájuk a kedvenc zöldfűszeredből, egy keveset, de akár tehetsz rájuk szezámmagot vagy reszelt sajtot is.

Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket. 

Ebből az adagból nekem kb. 3 tepsi lett!

Tipp: Töltelékként szinte bármit használhatunk. Ha édeset szeretnénk akkor szerintem működhet nutellával, csokikrémmel, kakóporral, lekvárokkal, aszalt gyümölcsökkel, magocskákkal, dióval, mogyoróval, mandulával és ezek variációjával. Ízesíthetjük fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, kardamommal, vaníliával, rummal vagy akár egy kevés chilivel is.

Ha sósat szeretnénk jöhetnek a különböző sajtok, minden mennyiségben, minden ízesítésben, de el tudok képzelni hozzá olívabogyót, aszalt paradicsomot, feketeerdei sonkát, bacont, túrót, juhtúrót vagy akár egy ricottás-spenótos tölteléket is a közelgő húsvétra.  

Nyilván itt már csak a tészta emlékeztet az eredeti rugelach-ra, de inspirációnak mindenképpen szuper!

Ha van kedvetek nézzetek körül a facebook oldalamon is vagy gyertek instagramra.

0 Tovább

Vendégváró Pizzagolyó Kétféle Mártogatóssal

Egy régi barátnőmtől hallottam először - jó pár éve - a pizzagolyóról. Akkoriban még nem túl nagy biztonsággal (értsd:sehogy) mozogtam a konyhában, így nagy csodálattal néztem rá, mikor meghívott magához és el is készítette ezt a finomságot. Nagyon ízlett, de kicsit meglepődtem, mert én inkább picike pizzás csigáknak láttam, nem golyóknak. Elkezdtem recepteket is keresni, de nagyrészt ezek is a "csigavonalon" mozogtak. De persze nekem igazi golyóforma kellett, így begyúrtam a megszokott pizzatésztámat és ebből próbáltam alkotni valamit. 

vendégvárók pizzagolyó pizza paradicsomszósz mártogatós oregánó bazsalikom sajt kukorica kolbász sonka hagyma mozarella olívabogyó

Hozzávalók a pizzagolyóhoz:

1 kg liszt

2 tasak szárított élesztő/1 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva

2 ek só

1 ek cukor

1 ek oregánó

1 ek bazsalikom

őrölt bors

6 dl langyos víz

6 ek olaj

házi pizzaszósz/lustibbaknak sima paradicsomszósz vagy bolti pizzakrém

pizzafeltét: mozarrellagolyók, olajbogyó, sonka, kukorica, hagyma, kolbász, szalámi, reszelt sajt etc.

olívaolaj

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyúrd össze. (Én a hasonló tésztáknál csalok és dagasztókaros robotgéppel dolgozom vagy szólok a férjemnek, hogy ha ma is szeretne enni, akkor gyúrja össze a tésztát.)

Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

Ha szépen megkelt a tészta jöhet a golyócskázás. Itt két út van, kinek mi az egyszerűbb. 

Num 1. Nyújtsd ki a lisztezett deszkán a tésztát és vágd kockákra. (Így könnyű kb. azonos nagyságú golyócskákat formázni, de mosogatni kell a sodrófát és az alátétet.)

Num 2. Csípj le kisebb adagokat a tésztából, lapítsd ki. (Nem kell mosogatni, de oda kell figyelni a mennyiségekre.)

Az egyszerűség és a lustaság felülkerekedik a maximalizmusomon és szépérzékemen, így én a 2. verziót választom. :) 

Mindegyik tésztácska közepébe kenj egy kevés pizzaszószt, szórj rá mozzarellagolyókat, olajbogyót, sonkát, kukoricát vagy egyéb általad szeretett pizzafeltéteket, majd "csomagold" össze őket. 

A kis golyókat sorakoztasd a sütőpapíros tepsire és a tetejüket kend le egy kevés olívaolajjal. Szórj rájuk reszelt sajtot és oregánót/bazsalikomot. 

Süsd kb. 20 percet, míg megpirul kicsit a tészta, a sajt pedig megolvad a golyócska belsejében.

Kínáld házi paradicsomos salsával és fűszeres tejföllel. 

Utóbbihoz keverj össze egy nagy doboz tejfölt 1 szál újhagymával és ízesítsd sóval, borssal, zöldfűszerekkel.

Ui.: Ez nagyon nagy adag tészta, így én csináltam egy részéből ebédre egy tepsi hagyományos pizzát, és a másik feléből "golyócskáztam". Végül így lett egy tepsi pizzánk és 2 tepsinyi pizzagolyónk estére a vendégeknek. 

0 Tovább

Kuszkuszos csicseriborsós saláta

Mindig gondba vagyok, hogy mi az, amit magammal tudok vinni a munkahelyemre ebédre, hiszen olyan ételnek kell lennie, ami jól szállítható, előre, gyorsan, könnyen elkészíthető, viszonylag egészséges és lehetőleg nem kell megmelegíteni. A következő recept egyik nagy kedvencem, próbáljátok ki Ti is! :)

paradicsom kuszkusz fetasajt citrom csicseriborsó gyorsvacsi munkaebéd fincsi ebédek

Hozzávalók:

200 g kuszkusz

100 g fetasajt

100 g csicseriborsó (üveges)

250 g koktél paradicsom

1 citrom leve

só, néhány tekerésnyi őrölt bors

Elkészítés:

A kuszkuszt készítsd el - sós vízben - a csomagoláson található utasítás szerint. 

A fetasajtot vágd kisebb kockákra, a csicseriborsót szűrd le, a paradicsomokat pedig felezd el. 

Várd meg míg kihűl a kuszkusz, szórd rá a csicseriborsót, paradicsomot, fetasajtot, majd borsozd meg, végül facsarj rá egy kevés citromlét. 

Kb. 4 kisebb adag lesz belőle.

Tipp: Egy marék rukkola jót tenne neki! 

0 Tovább

Egyszerű Reggeli Muffin

Az úgy volt, hogy meg kellett már enni azt a maradék pár szelet sonkát és kis darab felszelelt hagymát. Nyilván adta magát az ötlet, hogy csináljunk egy jó kis rántottát, de én nem szeretem az egyértelmű dolgokat, így kicsit variáltam a kinézeten és az állagon. Ráadásul serpenyőt és spatulát sem koszoltam, bár nem állítom, hogy a muffinformát egyszerűbb elmosni. :) 

muffin reggeli tojás sajt sonka hagyma ráérős reggelik gyors muffinok

Hozzávalók 2 főre:

- 4 tojás

- 4 szelet sonka

- 1 kisebb hagyma

- só, bors

- kis darab sajt

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 190 fokra és vegyél elő 4 - lehetőleg - szilikonos muffinformát. 

A sonkát és a hagymát vágd kisebb kockákra. 

A tojást verd fel, sózd meg és keverd hozzá a sonkát és a hagymát.

A tojásos keveréket oszd el négy muffinformába, majd őrölj rá borsot.

Süsd kb. 12 percig, majd reszelj rájuk sajtot. 

Süsd további 5 percig, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére.

0 Tovább

Pestos-fetás nasi

A hétvégén egy kedves ismerősünknek köszönhetően Bükfürdőn "teleltünk" egy apartmanházban. Elég hirtelen jött az ötlet, így nem igazán tudtunk rákészülni. A pakolás mellett gyorsan ki kellett találnom valami nasit is, amit akár a fürdőbe is magunkkal vihetünk, hiszen a sok csúszdázástól, fürcsitől megéhezik ám az ember. Egy sós, leveles tésztás finomságot készítettem erre a célra, aminek a többiek nagyon-nagyon örültek! :) Próbáljátok ki Ti is! 

  pesto aszalt paradicsom leveles tészta feta sajt vendégvárók

Hozzávalók:

- 1 csomag leveles tészta

- Kb. fél üveg pesto szósz (~80 g)

- 100 g feta sajt

- 100 g aszalt paradicsom

- szárított bazsalikom

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A leveles tésztát nyújtsd ki, majd kend meg vékonyan pestoval.

A fetát és az aszalt paradicsomot vágd apró kockákra, majd szórd rá a pestos tésztára.

Szorosan tekerd fel az egészet a hosszabbik oldalánál.

Vágj 1-2 cm szélességű szeleteket, majd fektesd a kis csigákat a tepsire. (Arra figyelj, hogy az aszalt pari ne lógjon ki a tésztából, mert könnyen megég.)

Szórd meg a csigák tetejét egy kevés bazsalikommal.

Kb. 10 percig süsd, majd adj neki még 2 perc légkeverést, hogy pirosra süljenek.

Nézzetek körül itt is, a fb oldalamon! :)

2 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek