Barátnőm a szülinapját egy hawaii stílusú bárban ünnepelte. Meg szerettem volna lepni egy - a partihoz illő - tortával, így már jó előre elkezdtem ötleteket keresni. Az ízvilággal nem volt problémám, rögtön megálmodtam, hogy egy ananászos-kókuszos finomságot készítek. A krémhez a kókuszos trüffel recept adta az ihletet. A díszítéssel azonban már nem volt olyan egyszerű dolgom. Jó előre lerajzoltam, hogy mit is szeretnék (hisz minden menő tortatervező így csinálja), de a valóságban nyilván nem egyeztek a méretek, így elég hamar feladtam az eredeti tervet. Azért nagy harcok árán elkészült a torta és az ünnepeltnek csak a torta felvágása után esett le, hogy a süti nem ám cukrászdai, hanem "home made". (Remélem ezt nem az ízéből szűrte le. XD)
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
20 dkg vaj
20 dkg liszt
15-20 dkg cukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez:
3 dl habtejszín
15 dkg fehércsokoládé
10 dkg kókuszreszelék
1 kisebb ananász (rosszabb esetben 1 ananász konzerv)
Hozzávalók a díszítéshez:
fondant, ételfesték, színes napernyők, kagylók, virágok stb.
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, majd készíts elő egy szilikonos vagy egy sütőpapírral kibélelt, közepes méretű, kerek tortaformát.
A cukrot és a vaníliás cukrot keverd ki a vajjal, majd egyesével add hozzá a tojások sárgáját.
A lisztet dolgozd össze a sütőporral, majd szitáld a vajas keverékhez.
Lazítsd tejjel.
A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd óvatosan a tésztába.
Egyengesd a masszát a tortaformába, majd süsd kb. 20-25 percig. (Tűpróbával ellenőrizheted, hogy kész-e.)
A krémhez a tejszínt öntsd egy lábosba, majd kezdd el melegíteni. Tördeld bele a csokit és olvaszd fel benne. Keverd össze, hogy egynemű legyen.
Ha kész zárd el alatta a gázt, majd ha már egy kicsit kihűlt add hozzá a kókuszreszeléket is.
Az ananászt pucold meg, majd vágd vékony szeletekre.
Ha közbe a torta kihűlt, szedd ki a tortaformából és vágd ketté. Az alját kend meg a kókuszos-fehércsokis krém 2/3-val, majd oszd el rajta az ananász karikákat.
Tedd rá a torta tetejét, majd a maradék krémmel vékonyan kend be kívülről a tortát.
Most jön a neheze, a fondant. Nyújts ki kör alakúra étkezési keményítős deszkán egy nagyobb darab (a receptben szereplő mennyiségnek kb. a felét) fehér fondantot, majd tekerd fel a nyújtófára. Terítsd rá a tortára, majd szépen (hahaha) egyengesd el, simítsd rá. Vágd le körbe a felesleges anyagot.
Ha kidühöngted magad, hogy már megint bénán sikerült felrakni a borítást, esetleg el is szakadt, neki is állhatsz a díszítésnek, hogy eltakard a hibákat. (Ha te zen nyugalommal rendelkezel, a dühöngés rész értelem szerűen kihagyható. XD)
Ételfestékkel színezz be a maradék fehér fondantból kis diónyi labdácskákat, majd ezeket is nyújtsd ki. (Ha az ételfestéktől túl lágy lenne az állaga, adj hozzá egy kevés porcukrot.)
Vágd ki a betűket (előzőleg nyomtathatsz sablont) különböző színekből, majd rakosgasd fel a tortára.
Készítsd el a strandtörölközőt és a papucsot is, majd jöhetnek oldalra a szörfdeszkák.
Egy kevés olvasztott vajjal tudod rögzíteni az elemeket.
Végül felkerülhetnek az egyéb díszítések, koktélos napernyők, kagylók, virágok.
Tipp: Ha nem szeretnél a fondanttal bajlódni, használhatsz boltit is, de akár keverhetsz egy kicsit több krémet és akkor vastagon be tudod vele vonni a tortát. Ebben az esetben rakd ki a tetejét is ananásszal.
Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.
Utolsó kommentek