Tavaly készítettem először kovászos uborkát, előtte mindig a Nagymamám vagy Anyukám látta el ezt a megtisztelő feladatot. Azt hittem, hogy ez nagy ördöngösség és minimum 20 év konyhai tapasztalat kell hozzá, de kiderült, hogy szó sincs erről. A tavalyi sikereken felbuzdulva, idén már az első nyári napsugarak megjelenésekor elkészítettem az első adagot, azóta pedig nincs megállás. Bátran készítsetek Ti is magatoknak a bolti verzió helyett!
Hozzávalók egy 2,5 l-es üveghez:
kb. 15-20 közepes méretű kovászolni való uborka
3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor (Én nem vagyok nagy kapor fan, úgyhogy én spórolok vele, de aki szereti, annak hajrá!)
1 ek só
langyos víz
1 kenyér csücske
Elkészítés:
Az uborkákat sikáld meg, majd vágd le a végeiket. Irdald be hosszában 3-4 helyen.
A fokhagymát pucold meg és készítsd elő a kaprot is.
Az üvegbe állítsd be - jó szorosan - az uborkákat, majd oszd el benne a fokhagymát és a kaprot is.
Szórd rá a sót, végül öntsd fel langyos vízzel.
Mehet rá a kenyér is, majd tedd ki a napra. Melegtől/napsütéstől függően kb. 3 nap alatt megérik.
Tipp: Én egy tálcára/tányérra szoktam állítani az üveget, hogy ha esetleg kifolyna belőle a lé, ne az asztalra menjen, hanem a tálcára. Egy kis tálkát pedig a kenyér tetejére szoktam helyezni.
Ha éjszaka nagyon hideg lenne, érdemes behozni a lakásba.
Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.
Utolsó kommentek