Sokáig nem nagyon ettünk hamburgert, mert eléggé elment a kedvünk a sok strandos, gyorséttermes hambergertől, legfőképpen a pocsék minőségű hús miatt. Később aztán kitaláltuk, hogy otthon is készíthetünk húspogácsát, olyan minőségű alapanyagokból, amilyenből mi szeretnénk. A mi változatunk ugyan eléggé távol áll a jelenlegi street food-os marhahúspogácsás irányvonaltól, de szerintünk - és a barátok, illetve a család szerint - isteni.
ui.: Persze mostanában már a minőségi street food vonalat sem vetjük meg. :)
Hozzávalók kb. 12 db húspogácsához mérettől függően:
1 kg csirkemellfilé ledarálva
1 ek só
sok őrölt bors
2 nagyobb hagyma
3 púpos ek mustár
5 púpos ek ketchup
2 tojás
zsemlemorzsa
Egyéb hozzávalók 4 hamburgerhez:
4 hamburgerzsemle
1 nagyobb paradicsom
1/3 uborka
4 nagyobb salátalevél
1 db lilahagyma
ketchup, mustár, majonéz
Elkészítés:
A hagymát vágd apró darabokra.
Keverd össze a ledarált hússal, majd add hozzá a ketchupot és a mustárt is.
Törd bele a tojásokat, ízesítsd sóval, borssal.
Végül adj hozzá néhány evőkanál zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható legyen a húsos massza.
Formázz nagyobb golyókat a husiból, majd kicsit lapíts le őket.
Grillezd meg a húspogácsákat vagy önts egy kevés olívaolajat a serpenyőbe és süsd meg őket. Vigyázz, mert nagyon gyorsan elkészülnek, csupán néhány perc kell nekik mindkét oldalon.
A zsömléket vágd fel, ha gondolod egy kicsit meg is grillezheted/ fel is melegítheted őket.
Az uborkát, a hagymát és a paradicsomot karikázd fel, a salátát tépkedd nagyobb darabokra.
Készítsd elő a szószokat, majd ha minden kész, már csak össze kell állítani a - saját ízlésetek szerint - a hamburgereket.
Tipp:
Szerintem érdemes egyszerre több húspogácsát készíteni. Éppen ezért, ha nekiállunk mi mindig minimum 1 kg húsból készítjük. Félreteszünk annyit, amennyi frissen kell, a többit pedig 4-esével folpackba csomagolva lefagyasztjuk. Érdemes figyelni arra is, hogy minden húspogácsa között legyen folpack, hogy könnyen szét lehessen választani a husikat a kiolvasztás után is.
Különböző szószokkal, karamellizált hagymával, jalapeno-val, káposztasalátával, tükörtojással, sajttal, baconnel lehet még turbózni a hamburgert. Sőt, a húst is lehet másként ízesíteni, pl. friss zöldfűszerekkel.
A facebook oldalam eléréséhez kérlek kattints ide.
Utolsó kommentek