Anyukám Keresztanyukájának a szuper receptje alapján készült ez a kalács, ami nálunk sosem hiányozhat a karácsonyi és a húsvéti asztalról. Általában dupla mennyiségben sütjük, de így is pillanatokon belül elfogy. Minden alkalommal vita téma, hogy hogy a legfinomabb: Apa igazi vajjal szereti, Anya inkább lekvárral, mi ki se bírjuk, hogy megkenjük és szimplán magában esszük. Igazából mindegy is, a lényeg, hogy imádja az egész család. :)
ui.: A képért előre bocsánatot kérek, de nem volt időm jobb fotót készíteni, mert megették. XD
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 csapott mk só
- 1 tojás
- 3-4 púpos ek cukor
- kis citromlé
- fél dl olaj
- kakaópor
- a tetejére: egy tojássárgája, egy maréknyi darabold dió és 1-2 kanál cukor
Elkészítés:
Elöljáróban annyi, hogy mindent langyosan használjatok fel, az olajat, tejet, tojást is.
A lisztet szórd egy edénybe és a közepén csinálj egy kis mélyedést a felfuttatott élesztőnek.
Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben egy kis cukorral, majd dolgozd össze a liszttel és a többi hozzávalóval (kivétel a kakaóval).
Hagyd kb fél-3/4 órát kelni, majd oszd 3 részre.
Az egyikbe dolgozd bele a kakaóport, majd fond össze.
Tedd sütőpapíros tepsire és kend meg a tetejét egy kis tojássárgájával (keverhetsz bele pár csepp tejet is), majd szórd meg kristálycukorral és diódarabokkal.
1/2 órát hagyd állni, majd süsd 180 fokon kb 30 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
Ha van kedvetek látogassatok el a facebook oldalamra is.
További húsvéti receptjeim:
Utolsó kommentek