Még évekkel ezelőtt láttam Anyósom konyhájában pici fém gyümölcskosár formákat. Valahogy mostanában ez eszembe jutott és hirtelen mindent elsöprő vágyat éreztem ahhoz, hogy én is süthessek ilyen cuki kis gyümölcsös sütikéket. :D Rögtön rá is kérdeztem, hogy megvannak-e még, de sajnos nem találtuk meg a formákat. "Kicsit" el is keseredtem, hogy hát, hogy lesz nekem így gyümölcskosárkám, mire Anyósom - gondolom látván a világfájdalmat arcomon- előkapott a szekrényéből egy vadonatúj -virág alakú - szilikon formát, ami tökéletesen helyettesítette a fém retró verziót. Persze ahogy hazaértünk ki is próbáltam! Az eredmény pedig itt látható! ;)
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg vaj
- 30 dkg liszt
-10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1-2 ek tejföl
-1/2 citrom reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
- pudingpor
- 0.5 dl tej
- 3-4 ek cukor
- gyümölcsök: én kivit, mandarint és meggyet használtam
Elkészítés:
Először a hideg vajat morzsold el a liszttel, majd gyúrd össze a többi hozzávalóval. Tedd hűtőbe pihenni kb. egy órára.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készítsd elő a formáid. Ha nem szilikonossal dolgozol, olajozd ki, nehogy beleragadjanak a kosárkák.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát és egy nagyobb pohár segítségével szaggass akkora köröket a tésztából, ami illik a formáidba.
Óvatosan nyomkodd bele a tésztaköröcskéket a mélyedésekbe. Az a jó, ha kicsit kilóg a tészta a kosárformából, mert összesül!
Kb. 10-15 percig süsd őket.
Készítsd el a kedvenc pudingporodat a tejjel és a cukorral, én tejszíneset használtam.
A kihűlt kosárkákat töltsd meg egyesével a pudinggal majd díszítsd fel a gyümölcsökkel.
Szeretek szezonális gyümiket használni, így télen a mandarint, narancsot és a kivit ajánlom. Sajnos a banán megbarnul, bár citromlével ezen is lehet segíteni.
Ezeket a kosárkákat én mandarinnal, kivivel és még a nyáron elrakott meggyszemekkel díszítettem.
Alig várom, hogy kipróbáljam eperrel, barackkal és málnával! :) Ti várjátok már ezeket a fincsi gyümölcsöket?
Utolsó kommentek