Nagymamám minden családi ünnep előtt megkérdezi tőlünk, hogy mit süssön. 90%-ban erre a kérdésre azt a választ kapja, hogy képviselőfánkot! Imádja mindenki. Mama sikerén felbuzdulva - bő egy éve - Anyukám is kitalálta, hogy neki veselkedik a fánksütésnek. Az eredmény kvázi amerikai palacsintára emlékeztető kis lepényke lett. Az íze úgy nagyjából jó volt, de itt sajna a külcsíny is számít, így a kísérlet sajnos nem zárult elsöprő sikerrel. Idén én voltam az a bátor, aki elhatározta, hogy ha törik, ha szakad megpróbálja elkészíteni a fánkocskákat. Bekevertem a tésztát, majd betettem a sütőbe és szugeráltam a kis tésztahalmokat, hogy nőjetek és nőjetek. És láss csodát, megnőttek, és tökéletes (értsd: az elvárásaimnak megfelelő) fánkocskák lettek belőle.
És akkor most jön a konklúzió: Ne féljen senki nekiállni, mert egyáltalán nem nehéz elkészíteni, ráadásul viszonylag kevés és olcsó alapanyagból egész sok fánkocska lesz, plusz szuper elegáns desszert.
Hozzávalók a fánkhoz:
10 deka liszt
egy csipet sütőpor
1 dl víz
10 dkg vaj
1 csipet só
4 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
1 csomag pudingor
3 ek cukor
fél liter tej
200 g habtejszín
1 csomag habfixáló
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra és tegyél egy kb. 1 liter vízzel teli lábost a sütőd aljára. (A gőztől fog a tészta megemelkedni és ettől lesz lukas a fánk közepe, hogy meg tudd tölteni.)
A lisztet keverd össze a sütőporral.
Egy kis lábosba kezd el a vizet melegíteni. Kockázd bele a vajat, és adj hozzá egy csipet sót.
Ha felforrt állandó keverés mellett adagold hozzá a lisztes sütőport.
Keverd kb. 1-2 percig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
A tésztát vedd le a tűzről és robotgép habverős karjával dolgozd át egy kicsit, hogy hűljön.
Egyenként add hozzá, és keverd el benne a tojásokat.
A masszát tedd habzsákba és egy sütőpapíros tepsire nyomj kisebb diónyi halmokat. (Ha nincs habzsákod használj egy levágott végű zacskót vagy 2 kiskanalat.)
Tedd a tepsit a sütő középső fokára és süsd kb. 15-20 percig, míg aranybarna nem lesz a fánk. Közbe semmiképp se nyisd ki, mert összeesik a tészta.
Közbe készítsd el a pudingot és verd fel a habtejszínt a habfixálóval, vagy szugeráld a fánkokat, hogy nőjenek, ahogy én tettem. :D
Ha megsültek a fánkok, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni őket.
Vágd le a kalapjukat és először egy habzsák segítségével nyomj/kanalazz kb. 1 kiskanálnyi pudingot, majd egy kiskanálnyi habot a tésztácskákra.
Végül tedd vissza a "kalapjukat" és legyél nagyon büszke! :)
Nézzetek be a facebook oldalamra is, itt van! :)
Ui.: A receptet, az emailes és telefonos távsegítséget köszi Mama! :)
Utolsó kommentek