Ezzel a poszttal megkezdem a farsangi szezont. :) A legkönnyebbtől haladunk majd az adventure szint felé, így biztosan mindenki talál majd olyan receptet, ami szimpatikus neki. Elsőként egy csörögét hoztam, ami azért szuper egyszerű, mert keleszteni sem kell, így kvázi elronthatatlan. Érdemes kipróbálni, mert házi baracklekvárral tényleg nagyon jó kis nasi lesz belőle.

Egyébként Gy. Nagymamája nagy csöröge specialista volt, de sajnos nem kérdeztük meg tőle időben a mesterfogásokat. Próbálkoztunk az elmúlt években többféle recepttel, de valahogy egyik sem volt olyan, mint a Mamié. Az alábbi azért elég jól sikerült, Gy. is jóváhagyta, nagy volt az öröm. Persze rá 5 percre megtaláltuk az egyik szakácskönyvben a Mami receptjét is! :D

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Hozzávalók:

30 dkg liszt

3 tojás

1 ek rum

3 ek tejföl

3-4 ek cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

olaj

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat mérd egy nagy tálba, és a robotgép dagasztó karjával vagy "kézi erővel" kb. 10 percig dagaszd, hogy a tészta hólyagos legyen.

Ha esetleg túl száraz és nem akar összeállni, adj még hozzá egy kevés tejfölt. Ha nagyon ragadna, akkor pedig önts hozzá még egy kevés lisztet.

Takard le és pihentesd kb. fél óráig.

Ha letelt a fél óra, lisztezett deszkán, nyújtsd ki kb. fél cm vastagra.

No és itt jön a külcsíny: Én most - időhiány miatt - kb. 1-2 cm széles csíkokat vágtam és csak kicsit megcsavargattam őket, hogy jól nézzenek ki. Persze lehet csicsázni is: Szerintem jól néz ki, ha a csíkok közepét bevagdossátok, és az egyik végét áthúzzátok a nyíláson, de rombusz alakúra is vághatjátok a tésztát, majd be is irdalhatjátok a közepét.

Ha tetszőleges formára alakítottad őket, jöhet a sütés: Süsd ki bő, forró olajba a fánkokat, míg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz.

Végül szórj rájuk porcukrot és kínáld baracklekvárral.

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. Ígérem lesz még bőven farsangos, fánkos poszt! :)