Imádok augusztus vége felé a gyümölcsök között mazsolázni Velencén a kertben. Szerencsére ilyenkor találok MÉG igazi nyár ízű őszibarackot, "megküzdhetek" a szúrós szederrel, sőt MÁR 1-1 édesebb szőlő fürtöt is ki tudok fogni. A pirosodó almáról és a Papa által mezőgazdasági mennyiségben termesztett szilváról nem is beszélve. A körte is puhul MÁR, így nekem ez az időszak felér a kánaánnal. Nem is nagyon tudok választani, hogy épp melyik gyümölcsöt használjam 1-1 sütihez, éppen ezért halmozom az élvezeteket és jöhet egyszerre a szeder, az alma, a körte, és egye-fene a szilva is! (A szőlőt és a barackot pedig szimplán befalom! XD)
A recept egyébként a Süss! Alkoss! Díszíts! játék 33. fordulójára készült, melynek a házigazdája Zsuzsi, a Táncoló Fakanál blog írója!
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg hideg vaj
30 dkg liszt
1 csapott ek cukor
1 csipet só
0,5-1 dl víz
Hozzávalók a töltelékhez:
8 szem szilva
2 alma
2 körte
1 marék szeder
1 kk fahéj
2 ek kristálycukor
1 ek étkezési keményítő
1 kisebb citrom
Elkészítés:
A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel.
Óvatosan, kicsinyenként önts hozzá egy kevés vizet, közbe gyúrd össze az egészet, míg egynemű tésztát nem kapsz.
Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd össze.
Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.
A töltelékhez az almát és a körtét pucold meg, vágd apróbb kockákra. Szórd a gyümölcsöket egy lábosba, majd add hozzá a cukrot és a fahéjat. Facsard rá a citrom levét is.
Lefedve párold 5-10 percig, míg az alma és a körte megpuhul, de a roppanósságát azért még nem veszíti el teljesen.
Közben aprítsd fel a szilvát is, majd a szederrel együtt szórd az almához, majd keverd bele a keményítőt is.
Fedő nélkül főzd még néhány percig.
Tedd félre, hogy kicsit kihűljön.
A tésztát oszd ketté, majd nyújts ki egy akkora körlapot, hogy ha beleegyengeted a pite sütődbe kicsit túllogjon a szélén.
Nyújtsd ki a másik körlapot is, majd vágd kb. 1,5 cm széles csíkokra.
Öntsd a gyümölcsös tölteléket a tésztára, majd szépen fűzd össze a tésztacsíkokat a pite tetején. Az alsó és felső tésztaréteg széleit óvatosan nyomkodd össze. A felesleget nyugodtan vágd le.
Ha nincs kedved ezzel bajlódni, egyszerűen a kinyújtott körlapot tedd a gyümölcsös töltelék tetejére, majd vágj bele néhány rést, hogy a gőz ki tudjon jönni.
Süsd 220 fokon 20 percet, majd mérsékeld a hőfokot 170 fokra és süsd további 40 percig.
Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.
ui: Kérlek nézzetek el, hogy a rácsminta nem lett tökéletes, de első ilyen jellegű pitém! :)
Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek