Minél hidegebb, esősebb idő van, annál jobban kívánom a melengető leveseket. Mostanában minden vasárnap összedobok egy jó nagy adagot, amit aztán hét elején szépen lassan megeszegetünk. Mondjuk Gy.-nél semmi sem tart sokáig, ha tehetné nem mélytányérból, hanem magából a nagy leveses tálból kanalazná az ételt, mert ugye abba jóval nagyobb adag fér. Mikor először ettem náluk eléggé meglepett, mikor előkapta a gigantikus méretű tálat a szintén gigantikus méretű kanalával. Azóta kompromisszumot kötöttünk és ugyan a tál maradt, a kanalát hozta magával. Azért néha gonosz módon, "véletlenülsajnosdirekt" ezt elfelejtem és a szép készletünkből valóval terítek neki is. :D
Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 db póréhagyma
1,5 l húsleves alaplé
2 dl tejszín
1 kk só, bors (több-kevesebb ízlés szerint
2 babérlevél
2-3 szál rozmaring ág
olaj
Elkészítés:
Első lépésként karikázd fel a póréhagymát, a krumplit pucold meg és vágd kockákra.
Vegyél elő egy jó nagy lábost és a hagymát futtasd meg egy kevés olajon.
Öntsd rá a krumplit, majd a húsleves alaplevet is.
Ízesítsd sóval, borssal, babérlevéllel és a rozmaringgal.
Öntsd bele a tejszínt is.
Fedő alatt főzd kb. fél órát, míg megpuhul a krumpli és összeérnek az ízek.
Vedd ki a babérlevelet és a rozmaringot a levesből, majd botmixerrel pürésítsd.
Kínáld fokhagymás pirítóssal.
Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.
Utolsó kommentek