Karácsonykor a családunkban a hagyományos sütiket, például a bejglit és a zserbót mindig Nagymamám készíti. Az Ő cukrászművészetével nem tudnám felvenni a versenyt így minden évben már jó előre kitalálom, hogy milyen különleges édességet készítsek. Idén egy fincsi almás muffinra esett a választásom, amit egy mascarponés fehércsokis krémmel díszítettem.
Hozzávalók a tésztához:
-30 dkg liszt
-15 dkg cukor
-10 dkg puha vaj
-3 db tojás
-fél csomag sütőpor
-30 dkg reszelt alma
-fahéj
Hozzávalók a krémhez:
-25 dkg mascarpone
-1 tábla fehércsoki
-2-3 ek porcukor
-cukorgyöngy a díszítéshez
Tészta elkészítése:
Elsőként a sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin sütődet.
A tojást a cukorral, majd a vajjal keverd habosra robotgép segítségével.
A liszthez add hozzá a sütőport és a fahéjat, majd az egészet dolgozd bele a tojásos, cukros, vajas masszába.
Végül keverd bele a reszelt almát is, és adagold a tésztát a muffinformába. Elég ha körülbelül 2/3-ig töltöd ki a mélyedéseket.
180 fokon körülbelül 20 percig süsd. Tűpróbával tudod ellenőrizni.
Krém elkészítése:
Egy kicsi lábosba törj kockákra 1 tábla fehércsokit és gőz fölött olvaszd fel.
Keverd össze a mascarponét a porcukorral és csurgasd hozzá az olvadt fehércsokoládét. Tedd hűtőbe felhasználásig.
Díszítés:
A mascarponés krémet adagold habzsákba és díszítsd vele a kihűlt muffinokat. Úgy a legegyszerűbb ha középről indítod a "csigavonalat". Ha nincs habzsákod egy uzsonnás zacskóból is készíthetsz, úgy, hogy levágod az egyik csücskét vagy akár egy lapos késsel is rákenheted a krémet a sütik tetejére.
Végül szórd meg a muffinokat dekorcukorral. Én fehér-arany golyócskákat választottam a karácsonyra tekintettel. :)
Kb. 24 db muffin lesz belőle!
Utolsó kommentek