Gy. egyik nap egy nem éppen bébi méretű tökkel állított haza. Néztem a giga darabot és nem nagyon tudtam eldönteni, hogy mi is legyen vele. Nem vagyok oda a rántott dolgokért (főként az olajszag és a felfordulás miatt), de Gy. nagyon szereti, így megállapodtunk, hogy mégis csak rántott tököt készítünk. Ez az az étel, ami sajna nincs meg hipp-hopp, de ha nem egyedül készíted, hanem van 1-2 lelkes jelentkező, akkor máris gyorsabban megy a munka. Le is osztottuk a feladatokat, övé volt a tök, enyém a többi. Míg ő szépen felszeletelte és bepanírozta én előkészítettem a krumplit, majd összedobtam a salit és a szószt is. Aztán megnéztem 2 részt a sorozatomból, míg ő csak sütötte és sütötte a tököt...
Hozzávalók a tökhöz:
1 db nagyobb tök
3 tojás
liszt
zsemlemorzsa
1 kk só
3 dl olaj a sütéshez
Hozzávalók a mártogatóshoz:
1 kis doboz joghurt
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek citromlé
1 csokor a kedvenc zöldfűszeredből (pl. bazsalikom, petrezselyem, menta, akár vegyesen)
1 mk só, frissen őrölt bors
Hozzávalók a steak burgonyához:
1 kg krumpli
néhány rozmaring ág
2 kk só
őrölt bors
chili ízlés szerint
Hozzávalók a salátához:
1 nagyobb paradicsom
negyed kígyó uborka
fél jégsaláta
1 sárga kaliforniai paprika
fél citrom leve
2 ek olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A tököt hámozd meg, majd vágd kb. 1,5 cm széles karikákra. A magot távolítsd el a közepéből.
Készítsd elő a panírozáshoz a lisztet és a zsemlemorzsát.
A tojást verd fel, majd keverd bele a sót.
Ezt követően a tököket forgasd bele a lisztbe, majd mehet a tojásba, végül a morzsába.
Hevíts olajat és süsd aranybarnára a tökök mindkét oldalát.
Tálald fűszeres steak burgonyával, friss salátával és zöldfűszeres-joghurtos mártogatóssal:
Utóbbihoz a joghurtot öntsd egy kis tálba. Keverd bele a zúzott fokhagymát, a citromlevet és az apróra vágott zöldfűszereket. Végül ízesítsd sóval, borssal. Hűtsd be tálalás előtt.
A krumpit jó alaposan sikáld meg, majd vágd cikkelyekre. Halmozd egy tepsibe egy kevés olívaolaj, rozmaring, só és egyéb általad kedvelt fűszer társaságában. Nálam pl. chili is megy hozzá.
Először süsd letakarva 200 fokon kb. 20 percet, hogy valamelyest megpuhuljon a krumpli, majd pirítsd fedő nélkül addig, míg szép aranybarna nem lesz.
A salátához szeleteld fel a zöldségeket, tépkedd össze a salátát, majd locsold meg citromlével és olívaolajjal, végül sózd, borsozd.
Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.
Utolsó kommentek