Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sütőtök krémleves

Az első ősziesebb napon belefutottam egy cikkbe az interneten, amiben azt taglalták, hogy milyen sztenderd szokásokat veszünk fel, mi lányok, ősszel. A szerző szerint ilyenkor mécseseket gyújtunk, bekuckózunk a kanapéra és a kedvenc sorozatunkat nézzük egy pohár forró ital társaságban. A szabadban századjára is lefotózzuk ugyanannak a fának a színesedő leveleit - amelyiket egyébként minden évben - majd buzgón posztoljuk is a képet instára. Persze a sütőtökös italokról és ételekről sem feledkezünk meg és amint hidegebbre fordul az idő, már rohanunk is a kedvenc kávézónkba egy sütőtökös latte-re.

Na nem mondom, hogy ezeket a kliséket minden csajszira egytől egyig rá lehet húzni, de ha magamat és a barátnőimet nézem, akkor azért el kell ismernem, hogy van a cikknek némi valóság alapja. :) Nem is késlelkedtem tehát, hanem gyorsan elkészítettem az ősz első sütőtökös ételét, majd megnéztem 2 Trónok harca részt egy bögre forró csokival a kezemben. :)

leves fincsi ebédek tök sütőtök bor tejszín rozmaring hagyma fokhagyma citrom méz krémleves

Hozzávalók:

1 kisebb sütőtök

1 púpos ek méz

néhány rozmaring ág

1 hagyma

3 gerezd fokhagyma

600 ml húsleves alaplé

200 ml tejszín

150 ml fehérbor

só, bors

olívaolaj

1 citrom leve

apróra vágott szalonna, bacon, tökmag, pirítós a tálaláshoz

leves fincsi ebédek tök sütőtök bor tejszín rozmaring hagyma fokhagyma citrom méz krémleves

Elkészítés:

Elsőként a tököt pucold meg, majd vágd nagyobb kockákra.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy nagyobb tepsit. Locsolj bele egy kevés olívaolajat.

Szórd bele a kockára vágott tököt, majd locsold meg mézzel.

Pucold meg a hagymát és a fokhagymát, majd ezeket is szeleteld fel. (Nem kell túl apróra.) Szórd a tök mellé a tepsibe.

Helyezz néhány rozmaring ágat is a zöldségek mellé, majd letakarva süsd kb. 20 percig, hogy gyorsan megpuhuljon. Fedő nélkül süsd további 10 percet, hogy kicsit megpiruljon.

Ha kész, szedd a zöldséget egy nagyobb lábosba.

Öntsd hozzá az alaplevet és botmixerrel pépesítsd.

Add hozzá a bort és a tejszínt is, majd kezdd el összefőzni. Ízesítsd sóval, borssal, citromlével.

Forrald néhány percig, hogy összeérjenek az ízek.

Kínálj mellé pirított szalonnát/bacont, fokhagymás pirítóst vagy egy kevés tökmagot.

leves fincsi ebédek tök sütőtök bor tejszín rozmaring hagyma fokhagyma citrom méz krémleves

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Mama sajtos pogácsája

Múlt vasárnap "Mama-féle finomságok" hétvégéjét tartottam. Már pénteken írtam Szabó Mamának facebookon (igen, nagyon menő), hogy küldjön már legyen szíves 1-2 fincsi pogácsa receptet. Mama bepötyögött a telóján néhányat, majd eszébe jutott, hogy emailbe egyszerűbb lenne, így ott is küldött még egy párat. Nekem csak válogatni kellett. :) Végül erre a receptre esett a választásom, és nah nem mondom, hogy pont ugyanolyan fincsi lett, mint a Mamáé, de abszolút jól sikerült.

Egyébként nem csak pogácsa készült a hétvégén, hanem - életemben először - sütöttem narancsos kacsacombot párolt lilakáposztával, szintén Mama facebook-os távsegítsége alapján. Persze ez már egy következő poszt témája lesz. :) Érdemes lesz csekkolni, mert szuper a recept, még totál kezdőknek is ajánlom.

pogácsa vendégvárók kelttészta tojás sajt tejföl liszt élesztő tej

Hozzávalók:

fél kg liszt

2 dkg élesztő fél dl tejben felfuttatva

25 dkg margarin/vaj

2 tojás sárgája

2 kávéskanál só

2 dl tejföl

20 dkg sajt

1 tojás a pogácsák lekenéséhez

pogácsa vendégvárók kelttészta tojás sajt tejföl liszt élesztő tej

Elkészítés:

Elsőként futtasd fel az élesztőt. Ehhez 2 dkg élesztőt fél dl langyos tejben morzsolj el egy kis cukorral.

Ezt követően a lisztet dolgozd össze a margarinnal vagy a vajjal. 

Add hozzá a 2 tojás sárgáját, a tejfölt, a sót és a felfuttatott élesztőt.

Gyúrd össze az egészet. (Segít a robotgép dagasztó karja.)

Pihentesd minimum két órát, de akár egy éjszakát is.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsd ki vékonyra, majd reszeld rá a sajt 2/3-át. Csavard fel, mint a bejglit vagy a rétest.

Ismét nyújtsd fél-1 cm vastagra, aztán a tetejét kend le felvert tojással, majd szórd meg a maradék sajttal vagy magocskákkal, pl. köménnyel vagy szezámmal. 

Szaggasd ki és sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire a pogikat.

190 fokos sütőben süsd pirosra. (Kb. 15 perc kell neki.)

pogácsa vendégvárók kelttészta tojás sajt tejföl liszt élesztő tej

Tipp: Nekem nem volt otthon friss élesztőm, ezért egyszerűen egy zacskó instantot használtam helyette. Nyilván ezért sem lett 100%-os. Legközelebb frissel próbálom ki mindenképp, de jó tudni, hogy alternatívának megfelel az instant is.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

5 Tovább

Kávés-marcipános bonbon

Lehet, hogy Ti is észrevettétek már, de ha nem, akkor mondom (írom), hogy a blogon eddig a szent napig nem volt kávés recept. Ennek oka, hogy én nem igazán kávézok, nem is szeretem az igazi kávé ízt, maximum a cappucino-s, latte-s vonalon mozgok. Ezzel szemben Gy. iszonyú nagy fan. Nem telik úgy el nap, hogy minimum 2-3 erős kávét be ne dobna. Persze ez azzal jár, hogy a konyhapulton folyamatosan elszórva kis cukor vagy kávé szemeket találok, a mosogatóba pedig kávés bögrét. Valószínű ez is hozzájárul a kávé iránti ellenszenvemhez. :D Ez a bonbon viszont a hozzám hasonló ízlésűeknek és a nagy rajongóknak is ízleni fog, garantálom! :)

kávé csokoládé tejcsokoládé pasztilla csoki pasztilla marcipán bonbon édességek

Hozzávalók:

100 g tejcsokoládé (pasztilla vagy apró darabokra vágott csoki)

3 ek kávé

50 g marcipán

kávé csokoládé tejcsokoládé pasztilla csoki pasztilla marcipán bonbon édességek

Elkészítés:

A csoki 2/3-át kezd el vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett felolvasztani. Ha már jó folyós, add hozzá a maradékot és jól keverd el benne. (Így nem fog szobahőmérsékleten olvadni a bonbonod.)

Kend ki a formácskák alját és oldalát a csokival, majd tedd hűtőbe, hogy megszilárdulhasson. Figyelj arra, hogy mindenhova jusson a csokiból.

Főzd le a kávét és reszeld le a marcipánt, lehetelőleg a reszelő legkisebb lukán.

Adj hozzá 3 ek kávét, majd jól keverd össze egy villa segítségével.

Ha közben megszilárdult a csoki burok, nyomkodj kis marcipán golyócskákat a formába.

Ha szükséges, melegítsd újra a csokit, majd csepegtess egy keveset a marcipános rétegre, hogy lezárd a bonbonokat.

Tedd ismét hűtőbe, majd ha megszilárdult, óvatosan pattintsd ki a formából.

kávé csokoládé tejcsokoládé pasztilla csoki pasztilla marcipán bonbon édességek

Tipp: Tedd cuki zacskóba vagy dobozba, ha ajándéknak szánod!

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Házi kakaós csiga reggelire

Gy. mostanában elég sokat dolgozik hétvégén is, mégsem szeretnénk lemondani arról a "luxusról", hogy ilyenkor együtt reggelizünk valami finomat. Persze kb. 6-kor kéne kelnem ahhoz, hogy elkészüljek időre mindennel, így kicsit csalok és előre dolgozom. Ennél a csigánál például a tésztát este nettó 10 perc alatt összedobtam és begyúrtam. Reggel pedig már csak annyi volt a dolgom, hogy gyorsan kinyújtottam, megkentem a kakaós töltelékkel és hagytam fél órát kelni. Ezalatt elpakoltam, előkészítettem a tányérokat, megfőztem a kávét, (emberi formára hoztam magam) és mire kisültek a csigák már ehettünk is. Azért csak jobban indul ilyen reggelivel egy vasárnapi munkanap is! :)
 

ráérős reggelik élesztő tej liszt kakaó cukor vaj kakaós csiga

Hozzávalók a tésztához:

1 csomag instant élesztő

1,5 dl tej

250 g liszt

50 g cukor

40 g vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

30 g vaj

3 lapos ek cukor

1 púpos ek kakaópor

+1 tojás a csigák lekenéséhez

ráérős reggelik élesztő tej liszt kakaó cukor vaj kakaós csiga

Elkészítés:

A tésztához elsőként a tejet langyosítsd meg, majd a vajat is olvaszd meg egy kicsit. A lisztet, a cukrot és az instant élesztőt szórd egy nagy tálba, majd add hozzá a langyos tejet és a vajat is.

Jó alaposan dolgozd össze az egészet: én ennél a műveletnél segítségül hívtam a robotgép dagasztó karját. :)

Ha egynemű tésztát kapsz, takard le és meleg helyen keleszd 1-2 órát, amíg a massza kb. a duplájára nő.

Ha kész, lisztezett deszkán nyújtsd 1-2 cm vastagra és téglalap alakúra a tésztát.

A töltelékhez olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a cukorral és a kakaóporral. Evvel a finomsággal kend le a tésztát.

A hosszabbik oldalánál csavard fel szorosan, majd vágj 1,5-2 cm-es csigákat. Fektesd sütőpapírral bélelt tepsire.

Hagyd még kelni 1/2-1 órát, majd kend le a csigácskákat egy kevés felvert tojással.

Süsd 250 fokon kb. 8 percig.

ráérős reggelik élesztő tej liszt kakaó cukor vaj kakaós csiga

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

2 Tovább

Holland almás lepény

Nyaralás előtt nagyon szenvedtem, hogy mégis milyen süteményeket készítsek az útra. Főként kekszekben gondolkodtam, ezért el is készítettem a Gy. kedvenc csokisát. Annyiszor csináltam, hogy már csukott szemmel is menne, így egyértelmű volt, hogy a nagy rohangászás-pakolás-vásárlás mellett az ilyen gyorsan, könnyen elkészíthető sütik lesznek a nyerők. Mindenképp szerettem volna egy másik fajtát is sütni, így fellapoztam a kis receptes füzetecskémet és megakadt a szemem egy holland almás sütemény recepten, amit - azt hiszem - eredetileg Rachel Allen-nél láttam. Kicsit átalakítottam, hogy egy fokkal egészségesebb legyen, majd felszeleteltem és dobozokba pakoltam. Szuper jól jött az útra és nagyon ízlett mindenkinek!

alma joghurt vaj nyaralás fahéj

Hozzávalók:

2 tojás
13 dkg cukor (nálam barna nádcukor)
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg vaj
10 dkg joghurt
20 dkg liszt (nálam 10 dkg sima és 10 dkg teljes kiörlésű rozsliszt)
1 tk őrölt fahéj
fél csomag sütőpor
4 közepes alma

alma joghurt vaj nyaralás fahéj

Elkészítés:


Elsőként a sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy kb. 30x30 cm-es tepsit.

A tojásokat jó alaposan keverd ki a cukorral és vaníliás cukorral.

A vajat olvaszd fel és ezt is add a joghurttal együtt a masszához.

A lisztet keverd össze a fahéjjal és a sütőporral, majd szitáld a tésztához. Miután jó alaposan összedolgoztad, egyengesd tepsibe az egészet.

Hámozd meg az almákat, majd vágd fel és szépen rakosgasd ki a szeletekkel a süti tetejét.

Süsd kb. 20-25 percig.


alma joghurt vaj nyaralás fahéj


Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek