Szedres-szilvás papucs

Lassan fél éve nem dolgozom már - cserébe 4 hónapja egy nyugodt másodpercem sincs a mini diktáror miatt :D - így a kollégák mellett elkezdtek hiányozni a kis apróságok is, ami a munkahelyemre emlékeztetett. A szilva szezon beköszöntével eszembe jutott a büfében árult verhetelen szilvalekváros papucs, ami kötelező elem volt minden ünnepségen, de a hétköznapokban is gyakori vendég volt 10-10 dkg 1-1 munkatárs asztalán. Mivel épp gyors süti ötletet kerestem, elhatároztam, hogy leveles tészta alapból és friss gyümölcsből próbálom elkészíteni. A végeredmény isteni lett, de a kivitelezés nem volt egyszerű. Nem mindig van kedvük sütögetni ugyanis a 4 hónaposoknak. :D Kb. egy 6 emeletes, cizellált esküvői tortát el tudtam volna készíteni ennyi idő alatt, míg ketten megküzdöttünk egymással és a sütivel, de győztem és egy röpke délután alatt kész lett. :D

szeder szilva leveles tészta édességek keményítő étkezési keményítő fahéj

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

15 szem szilva

20 dkg szeder

2 ek étkezési keményítő

2 ek cukor

1 kk fahéj

1 tojás

pici liszt

szeder szilva leveles tészta édességek keményítő étkezési keményítő fahéj

Elkészítés:

A gyümölcsöket mosd meg, a szilvát magozd ki és vágd kisebb kockákra.

Egy kisebb lábosban forgasd össze a feldarabolt gyümit a fahéjjal és a cukorral, majd kezd el melegíteni.

Kb. 10 perc múlva, mikor már nem túl kemény a szilva, add hozzá a szedret is. Picit rotyogtasd még, majd vedd le a tűzről és keverd bele a keményítőt. Hagyd kihűlni.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy sütőpapírral kibélelt tepsit.

Közben a leveles tésztát nyújtsd ki és vágd kb. 5*5-ös kockákra.

Kend le a szélüket felvert tojással.

A közepükre halmozz 1-1 ek szilvás-szedres tölteléket, majd csippentsd össze a két ellentétes sarkukat és jól nyomkodd össze.

Kend le a tetejét is tojással, majd süsd  a "papucsokat" kb. 15 percig.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Fűszeres paradicsomleves

Anyósom gyönyörűbbnél gyönyörűbb, hatalmas és különleges paradicsomokat nevelget a kertjében. Szinte tangazdaság ami ott van, annyi féle és olyan sok finom pari terem náluk. A múltkor egy óriási kosárral hoztunk el belőle. Kicsit meg is voltam ijedve, hogy úristen mi lesz ennyi paradicsommal, de felesleges volt aggódnom, elfogyott mind egy szálig. A legtöbbet lazán megettük Gy.-vel, de 3 szemből levest főztem. Igen, igen, 3 paradicsomból nem is kicsi adagot. Könnyű dolgom volt, mert egyenként kb. 40 dkg-osak voltak. Mondom én, hogy tangazdaság. :D 

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Hozzávalók:

1-1,5 kg édes paradicsom

1 hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor friss bazsalikom és oregánó

0,5 l húsleves alaplé

1 csapott ek só

frissen őrölt bors

pici olaj

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, előbbit vágd apróra.

A paradicsomokat mosd meg, majd szeleteld nagyobb darabokra. (Természetesen aki szeretné, nyugodtan húzza le a héját.)

Egy kevés olajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát és törd hozzá a fokhagymát.

Jöhet rá a paradicsom, majd a húsleves alaplé és a fűszerek.

Forrald össze, majd botmixerrel pépesítsd.

Pirítóssal és reszelt sajttal tálald. 

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Fehércsokis-kávés krémmel töltött bonbon

Sok családban vannak visszatérő nevek. Nálunk ez a Péter. Nagypapámat, Apukámat és a kisebbik öcsémet is így hívják, ezért a Péter nap viszonylag nagy ünnepnek számít nálunk. Éveken keresztül egy jó kis nyári szalonna sütéssel ünnepeltük meg a nyaralóba, de egy idő után túl sokan lettünk és már nem tudtuk megoldani a lent alvást ennyien. Cserébe most a Nagymamámék kertjében tartjuk, hiszen Papa az eredeti Péter. :) Idén ezt a jó kis bonbont készítettem nekik ajándékba, hiszen nagy kávé fanok mindannyian. :)  

bonbon édességek csokoládé étcsokoládé fehér csokoládé étcsoki fehércsoki csoki kávé tejszín

Hozzávalók:

1 tábla étcsokoládé

fél tábla fehércsoki

3 ek lefőzött kávé

3 ek tejszín

bonbon édességek csokoládé étcsokoládé fehér csokoládé étcsoki fehércsoki csoki kávé tejszín

Elkészítés:

Tördeld össze az étcsokit és folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett, olvaszd fel a csoki 2/3-át.

A többi csokoládét add hozzá a már felolvasztott masszához és keverd addig, míg egynemű lesz az egész. 

A bonbonforma mélyedéseibe csöppents egy kevés olvasztott csokit és szépen kend ki a formákat. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a mélyedéseket.

Tedd hűtőbe kb 20 percre, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Közben a fehércsokit is olvaszd fel és add hozzá a tejszínt és a kávét. Jól keverd össze, majd kanalazz mindegyik mélyedésbe egy kevés krémet.

A maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. Ha a csoki közben besűrűsödött, melegíts rá egy kicsit. 

Tedd hűtőbe a bonbonkákat, majd ha megszilárdult, pattintsd ki a formából őket. 

bonbon édességek csokoládé étcsokoládé fehér csokoládé étcsoki fehércsoki csoki kávé tejszín

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Spenótos paradicsomos rakottas

Paradicsom, feta és zöldfűszerek. Imádom ezt a három alapanyagot kombinálni. Friss, üde, nyárias finomság készül egytől egyig belőlük. :) Ami pluszban jó az alábbi ételben, hogy jó nagy adag, így az egész családot meg tudjátok vendégelni. Egy kis saláta és természetesen valamilyen frissítő habzóbor dukál mellé. Totál Toscana-i hangulatot tudunk a segítségükkel varázsolni. :)

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

Hozzávalók:

500 g tészta

1 csomag spenót

1 hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 nagyobb paradicsom

500 ml paradicsomszósz

1 marék bazsalikom és oreganó

10 dkg feta sajt

só, bors

olaj

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

Elkészítés:

Elsőként a tésztát tedd fel főzni sós vízben.

Közben a hagymát és a fokhagymát pucold meg. Előbbit vágd apróra.

Dinszteld meg egy kevés olajon és törd mellé a fokhagymát is.

Add hozzá a spenótot.

Ízesítsd sóval, borssal.

Forrald össze.

A paradicsomot és a feta sajtot vágd fel, a zöldfűszereket mosd meg.

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és locsolj egy kevés olajat egy nagyobb tepsibe.

Ha kész a tészta, szűrd le, majd forgasd össze a spenótos szósszal. Egyengesd az egészet a tepsibe.

Öntsd a paradicsomszószt a tészta tetejére, majd rakd ki paradicsommal és sajttal. Végül szórd rá a zöldfűszereket, majd mehet is a sütőbe.

Letakarva süsd kb. 15 percig, majd fedő nélkül adj neki további 15-20 percet.

Tálald friss salátával.

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Barackos kevert pite

Nem tudom, hogy mennyire vagytok képben a mostani hozzátáplálási ajánlás terén. A lényeg, hogy a főszabály szerint anyatejes babáknál 6 hónapos korban kell kezdeni a kóstoltatást. Anyukám megőrizte az annó rólam írt füzeteit, mely szerint én már 6 hetesen őszibarackot cuppogtam nagy lelkesen. Ebből is látszik, hogy milyen sokat változott a protokoll ennyi év alatt. Hát Mr. Baba nem olvasta az új ajánlást, így már most nagyon érdeklődő a különböző gyümölcsök iránt. Valószínű persze azért is, mert sokat sütünk, főzünk együtt és ilyenkor mindig megszagoltatom vele az alapanyagokat. Persze minden alkalommal egyre követelőzőbb és szó szerint kuncsorog az őszibarackért. Nagyon kis cuki ilyenkor. Mondjuk akkor már kevésbé mikor tépi ki a kanalat a kezemből, hogy adjak neki is egy keveset. :D 

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Hozzávalók:

2 tojás

250 g tejföl

1 dl olaj

6 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

8 púpos ek liszt

fél csomag sütőpor

5 db őszibarack

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kisebb pite formát. (Nekem szilikonos van, így nem kell kibélelnem sütőpapírral vagy kivajaznom, kiliszteznem.)

A barackokat mosd meg, magozd ki és szeleteld cikkelyekre.

A tojásokat törd fel és keverd ki a cukorral, vaníliás cukorral.

Add hozzá az olajat és a tejfölt is.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, majd szitáld a cukros keverékhez.

Öntsd a masszát a pite formába, majd szépen rakd ki a tetejét a gyümölcsökkel.

Süsd kb. 20 percig. 

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (117),tojás (77),cukor (59),liszt (58),vaj (44),tej (40),tejföl (38),fincsi ebédek (37),paradicsom (35),vendégvárók (35),hagyma (34),joghurt (33),sajt (31),citrom (30),ráérős reggelik (28),kakaópor (28),habtejszín (28),karácsony (26),rohanós vacsorák (26),eper (25),csokoládé (25),fokhagyma (24),túró (24),sütőpor (24),barack (24),advent (24),fahéj (24),bazsalikom (23),adventi naptár (23),vaníliás cukor (22),tejszín (21),narancs (21),olaj (21),leveles tészta (20),krumpli (20),sonka (20),meggy (19),gyors muffinok (17),porcukor (17),vanília (16),pohárkrémek (16),répa (15),ribizli (15),mascarpone (14),őszibarack (13),étcsokoládé (13),csoki (13),saláta (12),leves (12),málna (12),húsvét (12),fehércsoki (12),alma (12),snidling (11),petrezselyem (11),paradicsomszósz (11),pite (11),gyümölcs (11),krémsajt (11),kolbász (11),dió (10),puding (10),szeder (10),csirkemell (10),sárgabarack (10),majonéz (9),paprika (9),élesztő (9),piskóta (9),oregánó (9),kukorica (9),kakaó (9),brownie (8),lilahagyma (8),sajtkrém (8),krémleves (8),dekorcukor (8),zöldfűszer (8),tészta (8),keksz (8),bonbon (8),lekvár (8),spenót (8),rétes (7),méz (7),görög joghurt (7),szegfűszeg (7),rozmaring (7),mustár (7),kókusz (6),póréhagyma (6),(6),kaliforniai paprika (6),torta (6),újhagyma (6),kelttészta (5),banán (5),tök (5),cseresznye (5),uborka (5),szilva (5),farsang (5),medvehagyma (5),zabpehely (5),étcsoki (5),muffin (5),gyorsvacsi (5),palacsinta (5),áfonya (5),marcipán (5),fánk (5),chili (5),csoki pasztilla (5),tejcsokoládé (5),sütőtök (5),ricotta (5),hidegtál (4),szalonna (4),sajttorta (4),réteslap (4),rizs (4),cukkini (4),fehércsokoládé (4),anyák napja (4),bacon (4),csirke (4),bor (4),babapiskóta (4),cheesecake (4),kivi (4),fehérbor (4),pizza (4),kókuszreszelék (4),halloween (4),zöldség (4),valentin-nap (4),menta (4),olívaolaj (4),olívabogyó (4),mandula (3),lasagne (3),tócsni (3),csiga (3),virsli (3),Rohanós vacsorák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),besamel (3),borsó (3),brokkoli (3),aszalt gyümölcs (3),chili paprika (3),tortilla (3),gyümölcskenyér (3),gofri (3),ehető ajándék (3),mexikói (3),torma (3),ánizs (3),kávé (3),zselatinfix (3),pizzaszósz (3),levendula (3),vöröshagyma (3),nutella (3),fondant (3),mák (3),zabkeksz (3),citromfű (3),blogkóstoló (3),lepény (3),bors (3),rugelach (3),befőzés (3),mozzarella (3),szalámi (3),lekvárfőzés (3),mandarin (3),káposzta (3),aszalt áfonya (2),dzsemfix (2),kefír (2),zselatin (2),penne (2),tortazselé (2),parmezán (2),darált hús (2),grillcsirke (2),búzadara (2),mogyoró (2),gesztenye (2),körte (2),pálinka (2),pasztilla (2),hamburger (2),eperlekvár (2),cukormáz (2),ananász (2),burgonya (2),füstölt sajt (2),promóció (2),pizzagolyó (2),feta sajt (2),aszalt paradicsom (2),pesto (2),mártogatós (2),szódabikarbóna (2),majoranna (2),kalács (2),bab (2),knorr (2),baracklekvár (2),gyümölcskosárka (2),cékla (2),csicseriborsó (2),mézeskalács (2),salsa szósz (2),fetasajt (2),olajbogyó (2),levendulabirtok (2),magyarprovence (2),aprósütemény (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pogácsa (2),mozarella (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),cheesecake brownie (2),rum (2),nyaralás (2),alaplé (2),kókusztej (2),curry (2),keményítő (2),csokikrém (2),töltött tojás (2),trüffel (2),sütipecsét (2),étkezési keményítő (2),gyerekek (2),szerecsendió (2),alkohol (2),lime (2),dekoráció (1),ebédmenü (1),gesztenyemassza (1),kifli (1),étcsokokoládé (1),szezámmag (1),desszert (1),salsa (1),darált keksz (1),szaloncukor (1),gumicukor (1),szósz (1),mákos guba (1),jelmez (1),bejgli (1),zeller (1),főétel (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),zöldborsó (1),franciasaláta (1),tárkony (1),kandírozott gyümölcs (1),fatörzs (1),ehető ajándékok (1),karácsonyi ebéd (1),aprósütemények (1),aszalvány (1),sós aprósütemények (1),hab (1),krumplifánk (1),túró rudi (1),édesség (1),jégkrém (1),amerikai palacsinta (1),barna cukor (1),blondie (1),graham liszt (1),fagylalt (1),olíva bogyó (1),töltött krumpli (1),lasagne tészta (1),kakaóscsiga (1),kínai (1),fagyi (1),szójaszósz (1),főzőkrém (1),vajkrém (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),barackpálinka (1),feta (1),gyümölcsrizs (1),fehér csokoládé (1),chilis bab (1),vanília kivonat (1),bolognai (1),zödfűszer (1),knorr 100% természetes alapok (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),körözött (1),pirospaprika (1),linzer (1),sűrített tej (1),pompos (1),baileys (1),churros (1),víz (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),likőr (1),gasztroajándék (1),turmix (1),kiszúró (1),narancslé (1),karfiol (1),aranygaluska (1),besamel mártás (1),smoothie (1),görögjoghurt (1),teljes kiőrlésű liszt (1),barnacukor (1),pillecukor (1),rumaroma (1),meggybefőtt (1),kevert (1),avokádó (1),street food (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),tavasz (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),habfixáló (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),eperszósz (1),olaszrizling (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),zselé (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),gyümölcslé (1),koktél (1),hús (1),karaj (1),töltelék (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),kandírozott narancs (1),daráltkeksz (1),író (1),szilveszter (1),pizzás csiga (1),smarties (1),cookies (1),borkóstoló (1),nachos (1),képviselő fánk (1),buli (1),rukkola (1),jalapeno (1),chorizo (1),vacsora (1),csokissüti (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),ragu (1),túrókrém (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),VKF (1),aszalt szilva (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),ősz (1),SAD! (1),pulykamell (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),almáspite (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),kacsa (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),rántott (1),panírozás (1),müzli (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),bevonat (1),margarin (1),koriander (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),ételfesték (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokipasztilla (1),csilipaprika (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),lecsó (1),bográcsozás (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),velence (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),kuglóf (1)

Utolsó kommentek