Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Káposztás hasé

Minden bevásárlásnál felmérem a terepet, hogy milyen zöldséget, gyümölcsöt kínálnak elfogadható áron, mi az amit érdemes venni. Már nem tudom hanyadik alkalommal járok úgy, hogy horribilis összegekért látom a paradicsomot, paprikát, uborkát, de még a jégcsapretket is. Valamit persze kell venni, így esett a választásom egyik alkalommal a káposztára. Gondoltam készítek belőle egy jó kis mozaik salátát, friss répával, kukoricával, de végül a névnapomra sütöttem belőle pici kis vendégváró falatkákat. Azt hiszem Gy. ennek a verziónak jobban örült, de ami késik nem múlik, hamarosan jön a mozaik saláta receptje is. Kell a vitamin! :D

káposzta leveles tészta vendégvárók tojás bors

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 közepes fej káposzta

2 ek cukor

1 csapott ek só

sok frissen őrölt bors

pici olaj

1 tojás

káposzta leveles tészta vendégvárók tojás bors

Elkészítés:

Elsőként a káposztát kell elkészítened. Ez a dolog egyszerű, de kicsit macerás része. A jó hír viszont, hogy akár előző nap is elkészítheted.

A káposztát reszeld le, vagy vágd apróra.

Sózd be és hagyd fél órát állni, hogy átjárja a só és levet eresszen.

Ha letelt az idő, jó alaposan nyomkodd ki.

Hevíts egy kevés olajat egy nagy lábosban, majd karamellizáld raja a cukrot.

Jöhet hozzá a káposzta is. Ízesítsd frissen őrölt borssal.

Fedő alatt, gyakori keverés mellett párold puhára. (Ez sajnos elég sok idő lesz, kb fél óra.)

Ha kész a töltelék, jöhetnek a falatkák: A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki és szaggass kis köröket a tésztából.

Tegyél 1-1 kiskanálnyi tölteléket a tésztára, majd hajtsd félbe őket. Jó alaposan nyomkodd le a széleket.

Kend meg felvert tojással és sorakoztasd sütőpapíros tepsire őket.

Süsd 200 fokon 10-12 percig a falatkákat. 

káposzta leveles tészta vendégvárók tojás bors

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Kelt almás palacsinta

Nálam a hétvégi reggeli még mindig szent és sérthetetlen. Imádom, hogy végre nem a számítógép előtt kell 2 perc alatt benyomnom az előző este elkészített uncsi szendvicsem vagy a jól megszokott joghurtom. Nem szól közbe a telefon, nem kell félbe hagynom a munka miatt, hanem nyugodtan, kényelmesen elnyammoghatok rajta. Ilyenkor jól esik még egy kicsit lustizni reggeli közben az ágyban vagy a kanapén, de persze ehhez az kell, hogy előző este előkészítsek mindent, hogy ne reggel kelljen kapkodni. Ez az almás palacsinta mondjuk pont egy olyan szombat reggelen (inkább hajnalon?) készült, mikor a kis Milán reggel 5kor úgy döntött, hogy már nem alszik vissza, hanem inkább bulizik odabent, így elég hamar kénytelen voltam feladni én is az alvást. :D Gy. minden esetre jól járt vele, és végülis én is, mert lett egy posztom és gyakorolhattam a nem alvást. :D   

alma palacsinta ráérős reggelik liszt élesztő kelttészta cukor tej tojás

Hozzávalók:

30 dkg liszt

fél kocka friss élesztő

fél l tej

3 púpos ek cukor

1 csipet só

3 tojás

3 nagyobb alma

3 ek olaj+a sütéshez

alma palacsinta ráérős reggelik liszt élesztő kelttészta cukor tej tojás

Elkészítés:

Elsőként a langyos tejbe morzsold bele a szintén langyos élesztőt. Adj hozzá egy kiskanál cukrot és meleg helyen futtasd fel.

Közben egy nagy tálba mérd ki a lisztet, add hozzá a maradék cukrot, a sót, a tojást és az olajat.

Az almákat pucold meg és reszeld le.

Ha felfutott az élesztő, keverd a tojásos-lisztes alaphoz, majd add hozzá a reszelt almát is.

Jó alaposan dolgozd össze, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy órát.

Hevíts egy kevés olajat egy serpenyőben és adagolj 1-2 púpos evőkanálnyi kupacokat a tésztából. Süsd a palacsinták mindkét oldalát aranybarnára, majd tálald ízlés szerint lekvárral, vanília sodóval, friss gyümölccsel vagy egyéb finomságokkal. 

alma palacsinta ráérős reggelik liszt élesztő kelttészta cukor tej tojás

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Epres szívecske linzer Valentin-napra

Továbbra sem vagyok különösebben oda a Valentin-napért, éppen ezért általában csak sütök valami finomat a Férjnek. Szerencsére Gy. sem erőlteti túl ezt a romcsi vonalat. Azért tegnap este nagyon cuki volt, mikor megpróbálta elmagyarázni Milán Babának, -a lássuk be kissé egyoldalú beszélgetésük alatt - hogy mit is ünneplünk (már aki) ilyenkor. Gy. meséje szerint, ezen a napon, megajándékozzuk azt, akit szeretünk. Baba nyelvre lefordítva: Apa hoz Anyának virágot, Anya meg süt Apának sütit. (Utóbbi kb. hetente 2x előfordul, de ez a történet szempontjából lényegtelen.) Gy. elmondta, hogy Milán Baba sajnos még ebből a körből kimarad, - egyenlőre áthidalhatatlan fizikai akadályok végett - de Gy. biztosította, hogy ettől még nagyon szeretjük és nagyon várjuk, hogy megérkezzen. Jövőre már hárman valentinozunk! :)

Ti kit ajándékoztok meg idén? 

liszt porcukor vanília tojás vaj eperlekvár linzer aprósütemény édességek valentin-nap

Hozzávalók:

125 g puha vaj

50 g porcukor

1 tojás

2 kk vanília aroma

225 g liszt

eperlekvár (kb. egy kis üveg fele)

liszt porcukor vanília tojás vaj eperlekvár linzer aprósütemény édességek valentin-nap

Elkészítés:

A puha vajat keverd ki a porcukorral, majd add hozzá a tojást és a vanília aromát. 

Adagold a vajas-cukros keverékhez a lisztet és jó alaposan gyúrd össze.

Csomagold folpackba és tedd minimum 1 órára hűtőbe.

Közben készítsd elő a kiszúró formákat, 1-2 sütőpapírral kibélelt tepsit és egy lisztezett gyúródeszkát sodrófával.

Nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vastagra és szúrj ki belőle tetszőleges mintákat. Nálam most a szívecske játszik a V-nap miatt.

Szúrd ki kisebb kiszúróval a kiszaggatott sütik felének közepét. Ez lesz majd a linzer teteje. :)

A maradék tésztát gyúrd össze és ismételd meg a fentieket.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és rakosgasd a linzereket sütőpapíros tepsire.

Süsd őket kb. 10 percig.

Ha kihűltek, kend meg a teli sütiket eperlekvárral és helyezd rájuk a tetőket.

Rendezd tálcára és díszítésként szórj rájuk porcukrot.

liszt porcukor vanília tojás vaj eperlekvár linzer aprósütemény édességek valentin-nap

Tipp: Ha ajándéknak szánod, tedd a sütiket egy cuki dobozba vagy egy csinos zacskóba. :)

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

További Valentin-napi ötleteket pedig itt találsz:

Csokis-Smarties-os Cookies

Meggyes-Csokis Pohárkrém

Epres-csokis brownie

0 Tovább

Narancsos áfonyás Rizskoch

Még általános iskolás koromban a kerítésünk mentén volt egy kisebb sáv, ahol a Papa málna és ribizli bokrokat nevelgetett nagy szakértelemmel és türelemmel. Emlékszem, sosem értettem, hogy miért erőlteti ezt a ribizli vonalat, amikor a málna százszor finomabb. :D Mindig számon kértem Mamát is, hogy minek csinál a gyümölcsből ribizliszörpöt, amikor tök savanyú, a málna meg fincsi édes. Inkább abból legyen még, még még! Ma már persze tudom, hogy a ribizli valahogy sokkal jobban érezte magát nálunk és bőven volt belőle, málna meg alig-alig. Azért néhány üvegnyi sűrű málnaszörp minden évben készült Mama konyhájában. Érdekes, hogy elsődlegesen nem is rendes italként fogyasztottuk el, hanem inkább gyümölcs öntetként használtuk. Tökéletes volt például rizskoch mellé. Sajnos - nagy bánatunkra - ma még ennyi málnánk sincs (dolgozunk egyébként a projekten), de a rizskoch örök kedvenc bármilyen egyéb szörppel vagy házi lekvárral is. :)

A lenti receptben narancsos-áfonyás! :)

édességek rizskoch fincsi ebédek rizs tej vanília narancs aszalt áfonya vaj tojás cukor

Hozzávalók:

25 dkg rizs

1 l tej

1,5 dl víz

fél rúd vanília

1 narancs lereszelt héja

3 tojás

3 ek cukor

40 dkg vaj+egy kevés a tepsi kikenéséhez

1 ek zsemlemorzsa

50-100 g aszalt áfonya

áfonya lekvár a tálaláshoz

édességek rizskoch fincsi ebédek rizs tej vanília narancs aszalt áfonya vaj tojás cukor

Elkészítés:

Elsőként a rizst tedd fel főni a tejjel, a vízzel és a fél rúd vaníliával együtt.

Főzd puhára.

Ha kész hagyd langyosra hűlni.

Közben a tojásokat válaszd ketté és a fehérjét verd kemény habbá.

A sárgáját keverd ki a vajjal és a cukorral, majd reszeld bele a narancs héját is.

Dolgozd össze a langyos tejberizzsel.

Ha szeretnéd, tehetsz bele aszalt áfonyát vagy mazsolát is.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Egy tepsit kenj ki vajjal és szórd meg zsemlemorzsával.

Óvatosan forgasd a felvert tojásfehérjét a rizses masszába, majd simítsd az egészet a tepsibe.

Süsd kb. 40 percig, míg aranybarna nem lesz a rizskoch teteje.

Tálald áfonya lekvárral.

édességek rizskoch fincsi ebédek rizs tej vanília narancs aszalt áfonya vaj tojás cukor

Tipp: Aszalt áfonya helyett lehet mazsolát is használni, de nyugodtan ki is hagyhatod, ha nem szereted az aszalványokat.

A narancsot helyettesítheted citrommal is.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Narancsos-vaníliás gofri

Egyik péntek este Gy. kitalálta, hogy márpedig ő másnap reggelire gofrit akar enni. Mondtam neki, hogy kizárt, hogy én hajnalban felkeljek ezért, úgyhogy "the floor is yours", oldd meg, gondoltam. Nyilván a reggel hét órai ébresztés, és a konyhából eredő rendkívül diszkrét zajok borítékolták, hogy én sem fogok tovább aludni, de legalább a Férj megoldotta a problémát és valóban készített egy kisebb adag igazán kellemes ízvilágú vaníliás gofrit. Persze a romeltakarítás és a maradék tészta kisütése rám maradt, de azt mondom, hogy így is sokszorosan megérte.

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Hozzávalók:

15 dkg vaj

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kk vanília

4 tojás

1 narancs

40 dkg liszt

1 csipet só

1 csomag sütőpor

fél l tej

pici olaj vagy vaj a sütéshez

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Elkészítés:

Elsőként a vajat olvaszd fel, majd keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral.

Dolgozd bele a tojásokat, majd ízesítsd a narancs lereszelt héjával, kifacsart levével és a vaníliával.

A liszthez add hozzá a sütőport és a sót, majd szórd a tojásos masszához.

Végül öntsd hozzá a tejet is, aztán jöhet a sütés.

Picit olajozd/vajazd ki a gofri sütődet, majd tegyél kb. 1-1 merőkanálnyi masszát a sütőbe.

Süsd néhány percig, és ha kész vagy az összes tésztával, tálald narancslekvárral és narancs szeletekkel a friss gofrikat.

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek