Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

VKF! 80. Szilvapálinkás aszalt szilvás bonbon

Mindenképp szerettem volna játszani a Vigyázz! Kész! Főzz! játék aktuális fordulójában, de valahogy nem jött az ihlet, hogy mit is készítsek. Sütöttém én többféle szilvás süteményt, de túl egyszerűnek találtam őket. Aztán eszembe jutott Papa number 1 szilva pálinkája és a házi készítésű aszaló gépe. Utóbbit sajnos ezen a nyáron nem túl sokat használtuk, így ideje volt, hogy előszedjük és felállítsuk. Szerencsére csodálatos nyári időnk van, úgyhogy így augusztus végén-szeptember elején is simán el tudtam készíteni - kis odafigyeléssel - az aszalt szilvákat. A bonbonozás pedig már úgy ment, mint a karika csapás!

aszalt szilva szilva pálinka bonbon csokoládé habtejszín fahéj étcsokoládé VKF édességek

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé (pasztilla vagy apróra tört csoki)

50 g fehér csokoládé (pasztilla vagy apróra tört csoki)

3 ek habtejszín

1 kk fahéj

5 dkg aszalt szilva

1 dl szilva pálinka

aszalt szilva szilva pálinka bonbon csokoládé habtejszín fahéj étcsokoládé VKF édességek

Elkészítés:

Elsőként a szilvát vágd picike darabokra, majd áztasd be tetszőleges időre szilva pálinkába. (Nálam ez fél nap volt.)

Ha eleget ázott jöhet a bonbon elkészítése. Ehhez az étcsokoládé 2/3-át olvaszd fel gőz fölött. A maradékot öntsd hozzá és jól keverd bele, hogy az is elolvadjon. (Ez azért kell, hogy szobahőmérsékleten is szép fényes maradjon a csoki és ne kezdjen el olvadni.)

Csepegtess minden egyes bonbon forma aljába 1-1 kk olvasztott csokit és kend ki a forma oldalát is. Ütögesd kicsit a pulthoz a bonbon formát, hogy mindenhova jusson a csokoládéból.

Tedd az egészet hűtőbe.

Az apróra tördelt csokit kezd el melegíteni a tejszínnel, majd szórd bele a fahéjat is. Kevergesd addig, míg egynemű nem lesz. Szórd bele a beáztatott aszalt szilvát is. Ezt is tedd hűtőbe egy jó fél órára, míg egy nem túl folyós, de nem is szilárdra dermedő krémet nem kapsz.

Csepegtess egy keveset az aszalt gyümölcsös krémből a csokival kikent formákba. Vigyázz, hogy maradjon még egy kevés hely a tetején az étcsokoládés lezáráshoz.

Tedd hűtőbe, míg - ha szükséges - újramelegíted az étcsokit. 

Ha folyós a csokoládé, csepegtess a bonbonos formákba egy keveset, ez fogja lezárni az aszalt szilvás réteget. Húzd le a felesleges csokit egy spatulával, hogy szép sima legyen a bonbon alja.

Ha megszilárdult, már kész is, és lehet is enni!

aszalt szilva szilva pálinka bonbon csokoládé habtejszín fahéj étcsokoládé VKF édességek

Tipp: Tuti ajándék, ha szép dobozba vagy egy csini zacskóba teszed!

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

SAD! 33. Őszi Pite szeptemberre

Imádok augusztus vége felé a gyümölcsök között mazsolázni Velencén a kertben. Szerencsére ilyenkor találok MÉG igazi nyár ízű őszibarackot, "megküzdhetek" a szúrós szederrel, sőt MÁR 1-1 édesebb szőlő fürtöt is ki tudok fogni. A pirosodó almáról és a Papa által mezőgazdasági mennyiségben termesztett szilváról nem is beszélve.  A körte is puhul MÁR, így nekem ez az időszak felér a kánaánnal. Nem is nagyon tudok választani, hogy épp melyik gyümölcsöt használjam 1-1 sütihez, éppen ezért halmozom az élvezeteket és jöhet egyszerre a szeder, az alma, a körte, és egye-fene a szilva is! (A szőlőt és a barackot pedig szimplán befalom! XD)

A recept egyébként a Süss! Alkoss! Díszíts! játék 33. fordulójára készült, melynek a házigazdája Zsuzsi, a Táncoló Fakanál blog írója!

vaj szilva alma körte szeder fahéj ősz SAD! pite édességek citrom

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg hideg vaj

30 dkg liszt

1 csapott ek cukor

1 csipet só

0,5-1 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

8 szem szilva

2 alma

2 körte

1 marék szeder

1 kk fahéj

2 ek kristálycukor

1 ek étkezési keményítő

1 kisebb citrom

vaj szilva alma körte szeder fahéj ősz SAD! pite édességek citrom

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel. 

Óvatosan, kicsinyenként önts hozzá egy kevés vizet, közbe gyúrd össze az egészet, míg egynemű tésztát nem kapsz.

Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd össze.

Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.

A töltelékhez az almát és a körtét pucold meg, vágd apróbb kockákra. Szórd a gyümölcsöket egy lábosba, majd add hozzá a cukrot és a fahéjat. Facsard rá a citrom levét is.

Lefedve párold 5-10 percig, míg az alma és a körte megpuhul, de a roppanósságát azért még nem veszíti el teljesen.

Közben aprítsd fel a szilvát is, majd a szederrel együtt szórd az almához, majd keverd bele a keményítőt is.

Fedő nélkül főzd még néhány percig.

Tedd félre, hogy kicsit kihűljön.

vaj szilva alma körte szeder fahéj ősz SAD! pite édességek citrom

A tésztát oszd ketté, majd nyújts ki egy akkora körlapot, hogy ha beleegyengeted a pite sütődbe kicsit túllogjon a szélén.

Nyújtsd ki a másik körlapot is, majd vágd kb. 1,5 cm széles csíkokra.

Öntsd a gyümölcsös tölteléket a tésztára, majd szépen fűzd össze a tésztacsíkokat a pite tetején. Az alsó és felső tésztaréteg széleit óvatosan nyomkodd össze. A felesleget nyugodtan vágd le.

Ha nincs kedved ezzel bajlódni, egyszerűen a kinyújtott körlapot tedd a gyümölcsös töltelék tetejére, majd vágj bele néhány rést, hogy a gőz ki tudjon jönni.

Süsd 220 fokon 20 percet, majd mérsékeld a hőfokot 170 fokra és süsd további 40 percig.

Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.

vaj szilva alma körte szeder fahéj ősz SAD! pite édességek citrom

ui: Kérlek nézzetek el, hogy a rácsminta nem lett tökéletes, de első ilyen jellegű pitém! :)

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Meggyes tekercs

Az egyik legegyszerűbb desszert, ha fogjuk az éppen aktuális idénygyümölcsöt, kicsit extrázzuk pl. fahéjjal, vaníliás cukorral, dióval, aztán leveles tésztába vagy rétegezett réteslapokba tekerjük, lekenjük tojással, és már mehet is a sütőbe. Ha a gyümölcs megtisztítását, kimagozását bevállalják a lelkes kiskukták (pl. férj, gyerek, nagymama, nagypapa stb.), a süti összedobása még kevesebb időnkbe kerül, így akár egy hétköznap este is simán elkészíthető.

meggy rétes leveles tészta fahéj zsemlemorzsa tojás édességek

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

30 dkg magozott meggy

néhány ek cukor ízlés szerint és a meggy édessége szerint

1 kk fahéj

4 ek zsemlemorzsa

1 db felvert tojás

meggy rétes leveles tészta fahéj zsemlemorzsa tojás édességek

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

A mosott, magozott meggyet szórd meg cukorral és fahéjjal. Jól forgasd össze.

A leveles tésztát vágd félbe, majd nyújtsd ki az egyiket kb. fél cm-es vastagságúra A/4-es rajzlap méretűre.

A közepére szórj 1 kanál zsemlemorzsát, majd kanalazd rá a lecsöpögtetett meggy felét is.

A tetejére is szórj még 1 kanál zsemlemorzsát. (Ez azért kell, hogy ne ázzon át a tészta.)

A rövidebbik oldalát hajtsd a töltelékre, majd a hosszabbik oldalánál tekerd fel.

Helyezd sütőpapíros tepsire, majd kend meg alaposan felvert tojással, lehetőleg az illesztéseknél is. 

Ismételd meg a másik darab leveles tésztával és a maradék meggyel, majd süsd a réteseket 200 fokon kb. 20 percig. 

Várd meg míg kicsit kihűl, akkor könnyebb szeletelni. 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

6 Tovább

Mákos guba sajttorttácskák eperöntettel

A 29. Blogkostoló sorsolása alapján Teller Cake-től választhattam egy receptet.

Nem okozott gondot a válogatás, azonnal megakadt a szemem a ezen a süteményen.  Egyrészt pont volt még otthon egy kevés krémsajt, másrészt mákos gubát még sosem készítettem, így gondoltam, itt az ideje kipróbálni. Harmadrészt - és főként - ki tudna ellenálni a Budapest Cheesecake verseny győztes sajttortájának? :)

A sütiben természetesen nem csalódtam! Annyit változtattam csak a recepten, hogy szilva öntet helyett, eperrel készítettem, de ígérem, ősszel az eredeti változat szerint is kipróbálom! :) 

blogkóstoló cheesecake sajttorta krémsajt eper eperszósz fahéj mák mákosguba tejszín

Hozzávalók a sajttortához:

3 kifli

3,5 dl tej

1 ek vaníliás cukor

4 púpos ek mák

25 dkg krémsajt

1 tojás

8 dkg cukor

1,5 dl habtejszín

1 púpos teáskanál étkezési keményítő

Hozzávalók az eperszószhoz:

10 db nagyobb szem eper

1 ek cukor

1 mk fahéj

1 mk étkezési keményítőblogkóstoló cheesecake sajttorta krémsajt eper eperszósz fahéj mák mákosguba tejszín

Elkészítés:

Elsőként a tejet forrald fel a vaníliás cukorral.

A kifliket karikázd fel, majd öntsd rá a tejet. Szórd meg a mákkal.

Nyomkodd a mákos guba alapot kb 1 cm vastagon a szilikonos muffin formáidba.

A krémsajtot, a tejszínt, a tojást, a cukrot és az étkezési keményítőt jó alaposan keverd össze, majd adagold a guba alapra.

A formákat tedd egy nagy tepsibe és önts alájuk egy kevés vizet.

Süsd légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 30 percig.

Az öntethez az epret mosd meg, majd vágd apró darabokra.

Forgasd össze a cukkorral, a fahéjjal és a keményítővel, majd lassú tűzön forrald össze.

Tálalásnál ezzel a szósszal kínáld a tortácskákat.


blogkóstoló cheesecake sajttorta krémsajt eper eperszósz fahéj mák mákosguba tejszín

Tipp: Ha kisültek a sütikék, érdemes még melegen körbe vágni a sajttortácskák szélet, mert így könnyebben kijönnek a formából és nem repednek meg.

A facebook oldalam eléréséhez kattints ide, vagy gyere instagramra

0 Tovább

Narancsos eperkrémleves főzés nélkül

Szerintem a hagyományos főzött gyümölcslevesek elég megosztóak. Van aki imádja, és évszaktól függetlenül hidegen, melegen, langyosan, bármilyen gyümölcsből szívesen eszi, de van, aki egyáltalán nem szereti. Ez a leves, talán az igazi gyümölcsleves elleneseket is meggyőzi, frissítő, üde ízével. Nyáron, 35 fokban szerintem nincs is jobb egy ilyen finomságnál. Az meg már csak hab a tortán, hogy pillanatok alatt elkészül. Csak arra kell figyelni, hogy legyen elég idő lehűteni, az étkezés előtt. 

eper leves mandula narancs fahéj vaníliás cukor tejszín tej fincsi ebédek

Hozzávalók 2 főre:

30 dkg eper

1 dl tejszín

2 dl tej

1 kis doboz epres joghurt

1 narancs leve és lereszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

1 kk fahéj

esetleg 1-2 ek méz, ha nem elég édes az eper

néhány szem eper és mandulapehely a tálaláshoz

eper leves mandula narancs fahéj vaníliás cukor tejszín tej fincsi ebédek

Elkészítés:

Az epret csumázd ki, mosd meg, majd vágd apróbb darabokra.

Öntsd hozzá a tejszínt, majd turmixold össze. (Én botmixert használtam.)

Kanalazd bele a joghurtot, add hozzá a fahéjat, vaníliás cukrot, a narancs levét és lereszelt héját, illetve ízlés szerint mézet. 

Öntsd fel tejjel, majd jó alaposan keverd össze. 

Behűtve tálald egy kevés mandulapehellyel és friss eperrel.

Tipp: Kínálhatsz még mellé fagylaltot, tejszínhabot, díszítheted citromfűvel. 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek