Spenótos gnocchi

Érdekes módon a spenótos ételek nagy népszerűségnek örvendenek a családunkban. Valamiért Mr. Babának még nem adtam, pedig már régóta tervben volt a kóstoltatása. Múlt vasárnap azonban az egyik szupermarketben találtam viszonylag olcsón szép leveles spenótot. Gyorsan vettem is egy csomaggal, aztán már csak annyi volt a dolgom, hogy kitaláljam, hogy milyen formában vezessem be az Úrnak. A szokásos főzeléket elvetettem, egyrészt tejet még nem ehet, másrész a pürés dolgok amúgy sem a kedvencei. Végül egy gyors szószt készítettem belőle, amihez csak kifőztem egy adag bolti gnocchit. Persze utóbbit is készítheted saját kezűleg, de mi inkább kihasználtuk a jó időt és játszótereztünk főzőcskézés helyett. Minden esetre az étel hatalmas (és egyáltalán nem várt) sikert aratott, úgyhogy úgy néz ki, Mr. Baba is folytatja a családi hagyományt és szeretni fogja a spenótot. 

Hozzávalók:

1 csomag leveles spenót

2 dl tejszín

1 gerezd fokhagyma

1 kisebb vöröshagyma

1 csomag gnocchi 

pici olaj

1+1 kk só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Elsőként eressz vizet egy lábosba, majd tedd fel melegedni. 

A spenótleveleket mosd meg, majd csöpögtesd le.

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd előbbit vágd apróra.

Egy kevés olajon futtasd meg a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd dobd rá a spenótleveleket is.

Fedő alatt párold, míg össze nem esnek a levelek.

Öntsd rá a tejszínt, majd ízesítsd sóval, borssal.

Melegítsd össze.

Közben, ha a víz felforrt, sózd meg, majd dobd bele a gnocchit.

Pár perc alatt feljönnek a víz tetejére, ekkor szűrd le.

Ha összemelegedett a szósz is, akkor turmixold össze, majd tálalhatsz is. 

Tipp: Egy kis reszelt sajt sem rontja el. :) 

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Fokhagyma krémleves

Megkérdeztem Gy.-t, hogy szerinte mit írjak bevezetőnek a fokhagyma krémlevesről. Ő a maradék csokitojásokat majszolva, csupán annyit mondott, hogy írjam azt róla, hogy finom. :D Nem túl bőbeszédű ilyen téren az tény, de imádom, hogy az eddigi 9 évünk alatt, - ha jól emlékszem -1 olyan általam készített étel volt, amit nem evett meg jóízűen. Valamilyen tejszínes padlizsános tésztát készítettem, a szószt pedig végső elkeseredésemben még le is turmixoltam. Így még kevésbé volt ehető, de 1-1 adaggal így is lenyomtunk belőle. Na, arra a tésztára nem mondta, hogy finom, de ezt a levest valóban nagy élvezettel fogyasztotta, szóval higgyetek neki, tényleg jó kis ebéd lesz belőle.  

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Hozzávalók:

2 nagy fej fokhagyma

1 közepes vöröshagyma

1 dl fehérbor

1 l húsleves alaplé

2 dl sűrű tejszín

só, bors ízlés szerint

1 ág rozmaring

2 ek olaj

1 púpos ek liszt

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Elkészítés:

A fokhagymát és a hagymát pucold meg, utóbbit aprítsd fel.

Hevíts egy kevés olajat, majd futtasd meg rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát.

Öntsd fel húsleves alaplével, majd ízesítsd sóval, borssal, rozmaringgal.

Mehet hozzá a bor is.

Forrald össze.

Öntsd egy kisebb edénybe a tejszínt, majd keverd el benne a lisztet és adj hozzá 2-3 merőkanálnyi levest.

Öntsd a tejszínes keveréket vissza a nagy lábosba, majd melegítsd össze az egészet.

Tálald sajtos pirítóssal. 

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Téli saláta feta sajttal

Mióta Mr. Babánál beindult a hozzátáplálás hihetetlen mennyiségű zöldség van itthon. Persze neki nyilván nem az kell, amit neki főzök nagy szeretettel, hanem amit mi eszünk. Nem is volt olyan igazi pürés korszaka, szinte mindent picit darabosabban fogad el. Ráadásul nagyon önálló kisbaba, nem engedi, hogy én etessem, a kezébe kell adnom a kanalat, majd ő belebűvészkedi (vagy nem) a pici szájába a falatot. Reményeim szerint hosszú távon megéri a dolog és gyorsan megtanul majd a lehetőségekhez képest "szépen" enni. Jelenleg úgy néz ki egy evészet, hogy minden étkezés előtt leterítek egy régi, rossz törölközőt az etetőszék alá. Ez persze csak pótcselekvés, mert játszi könnyedséggel tudja mellé ejteni a főzelékes kanalat. :D Aztán felvesszük a vízhatlan zubbonyt, rá a műanyag előkét, de persze simán belemegy így is a kaja a páncél alá. Nem baj, Anya majd kimossa...a legkevesebb. :D Aztán néhány falat után, jön a hiszti, hogy ő már menne játszani. Csak tudnám, mitől van 10 kg felett. :D Én meg romeltakarítok. Így persze megmarad a bébiétel, és ránk maradnának a zöldségek is. Utóbbi a kisebbik probléma, mert lazán felhasználom magunknak, például egy ilyen salátába. 

répa hagyma alma lilahagyma póréhagyma cékla fetasajt balzsamecet olívaolaj só bors fincsi ebédek salátaHozzávalók:

2 nagyobb répa

1 kisebb cékla

2 alma

1 lilahagyma/kis darab póréhagyma

10 dkg feta sajt

3 ek olívaolaj

2 ek balzsamecet

só, bors

répa hagyma alma lilahagyma póréhagyma cékla fetasajt balzsamecet olívaolaj só bors fincsi ebédek saláta

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, a hagymát szeleteld fel.

Utóbbit tedd egy nagy tálba, majd sózd meg és locsold meg olívaolajjal.

A répát, almát és a céklát reszeld le, majd add a hagymához.

Ízesítsd borssal és balzsamecettel.

A feta sajtot kockázd fel, majd szórd a salátára.

Behűtve tálald. 

répa hagyma alma lilahagyma póréhagyma cékla fetasajt balzsamecet olívaolaj só bors fincsi ebédek saláta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zöldborsó krémleves

2016-os sztori következik, ennek a levesnek ugyanis ilyen régi története van. :) 

Mikor kb. 1,5 évvel ezelőtt elmondtam a kollégáimnak, hogy Mr. Baba úton van, nagyon örült neki mindenki. (Egyébként el sem hiszem, hogy ennyi idő eltelt azóta.) Próbáltak kímélni és együtt izgultak velem. Persze mindenki a maga módján. Az egyik barátnőm például nagyon cukin egy befőttes üveggel a kezében jelent meg a reggeli "meetingen". Hirtelen nem is tudtam hova tenni a dolgot, de aztán kifejtette, hogy a szervezetemnek most nagyon sok vitaminra van szüksége, így nekiállt és készített nekem egy nagy adag borsó krémlevest. A hab a tortán a szintén házi készítésű sajtos kruton volt. :) Nagyon meghatódtam, aztán pedig jól beeédeltem a finom levesből.

A napokban jutott eszembe ez a sztori, így nem is kellett tovább gondolkodnom, máris tudtam, hogy mi kerül az asztalra. 
zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolajHozzávalók:

750 g zöldborsó

2 közepes krumpli

1,5 l víz

2 dl tejszín

2 leveskocka

1 csapott ek só

őrölt bors

1 citrom

1 csokor petrezselyem

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, majd vágd kockákra.

A borsóval és a petrezselyemmel együtt dobd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel. 

Morzsold hozzá a leveskockát, ízesítsd sóval borssal.

Főzd puhára a zöldségeket.

Ha kész, turmixold össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejszínt.

Forrald össze a levest.

Végül ízesítsd a citrom levével.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Tipp: Tálald sajtos krutonnal. Ehhez vágd kisebb darabokra a szikkadt pékárut. Locsold meg bőven olívaolajjal, sózd, borsozd és reszelj rá sajtot. Süsd 180 fokon kb. 10 percig.  

Egy kevés tejszínt és citromlevet is locsolhatsz díszítésként és ízesítésként a levesre. Sőt, petrezselyemmel is megszórhatod.

Ha uncsinak tartod a petrezselymet, mentát is adhatsz hozzá. Nagyon üde ízt ad neki, feldobja a levest.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Mini fasírt

A fasírtot sokan kissé "proli" kajának tartják, pedig ha minőségi húsból (nem bolti előre daráltból) készítjük, jó kis étel lehet belőle. Hidegtálak kiegészítőjeként is tökéletes, de partifalatkának sem utolsó. Ebben az esetben a szokásosnál kisebb golyókat készíts, majd szúrd fogpiszkálóra, így elegánsabb lesz az összhatás. Persze bármilyen főzelék kiegészítőjeként vagy egy egyszerű köret mellé is kitűnő választás. Utóbbi két esetben bátran készíthetsz nagyobb fasírtokat, bár én minden esetben jobban szeretem a kisebb, ropogósabb falatkákat. :) 

Ünnepek előtt úgy gondoltam, hogy talán valakinek jól jöhet a nálunk már bevált recept, így íme:

darált hús fokhagyma zsömle pirospaprika só bors zsemlemorzsa olaj vendégvárók fincsi ebédek

Hozzávalók:

60-70 dkg darált hús

3 db szikkadt zsemle pici vízbe beáztatva

2 tojás

fokhagyma ízlés szerint (nálam egy fél fej)

1 csapott ek pirospaprika

1 csapott ek só

1 tk bors

zsemlemorzsa

3 dl olaj a sütéshez

darált hús fokhagyma zsömle pirospaprika só bors zsemlemorzsa olaj vendégvárók fincsi ebédek

Elkészítés:

Elsőként a húst daráld le, a zsömléket pedig áztasd be.

Üsd a tojásokat a husihoz, majd morzsold bele a zsömléket is.

A fokhagymát pucold meg és törd a többihez.

Ízesítsd a masszát sóval, borssal pirospaprikával, majd jó alaposan dolgozd össze az egészet.

Formázz golyócskákat a husiból aztán forgasd meg őket zsemlemorzsába.

Végül bő olajban süsd a fasírtgolyók mindkét oldalát addig, amíg aranybarnák nem lesznek.

darált hús fokhagyma zsömle pirospaprika só bors zsemlemorzsa olaj vendégvárók fincsi ebédek

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (162),tojás (119),liszt (108),cukor (105),vaj (73),tej (63),vendégvárók (48),tejföl (48),sütőpor (45),fincsi ebédek (44),karácsony (44),citrom (44),joghurt (44),hagyma (41),sajt (39),ráérős reggelik (38),advent (38),csokoládé (37),adventi naptár (36),kakaópor (36),habtejszín (36),paradicsom (35),túró (35),olaj (34),fahéj (33),tejszín (32),fokhagyma (31),rohanós vacsorák (31),eper (31),narancs (31),bazsalikom (27),gyors muffinok (26),barack (26),krumpli (26),porcukor (26),vaníliás cukor (24),csoki (24),leveles tészta (24),meggy (24),vanília (23),sonka (22),étcsokoládé (21),mascarpone (21),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),ribizli (16),keksz (16),málna (15),leves (15),kakaó (14),snidling (14),saláta (14),fehércsoki (13),szeder (13),puding (13),pite (13),őszibarack (13),szegfűszeg (12),sárgabarack (12),krémsajt (12),petrezselyem (12),oregánó (12),paradicsomszósz (11),kolbász (11),gyümölcs (11),piskóta (11),kukorica (11),zöldfűszer (10),kókusz (10),bonbon (10),muffin (10),bors (10),csirkemell (10),paprika (10),étcsoki (10),spenót (9),brownie (9),majonéz (9),lilahagyma (9),gasztroajándék (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),tészta (9),banán (8),sütőtök (8),rétes (8),sajtkrém (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),méz (8),áfonya (8),krémleves (8),mustár (8),halloween (8),cseresznye (8),görög joghurt (8),zabpehely (8),mák (7),szilva (7),torta (7),kelttészta (7),medvehagyma (7),újhagyma (7),ánizs (6),baracklekvár (6),aszalt áfonya (6),kókuszreszelék (6),farsang (6),rugelach (6),fehércsokoládé (6),anyák napja (6),palacsinta (6),ricotta (6),tejcsokoládé (6),trüffel (6),chili (6),fánk (6),kaliforniai paprika (6),bor (6),likőr (6),olívabogyó (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),nutella (5),fehérbor (5),uborka (5),rizs (5),pogácsa (5),szalonna (5),pizza (5),réteslap (5),tök (5),gyorsvacsi (5),hidegtál (5),csirke (4),káposzta (4),menta (4),szódabikarbóna (4),cheesecake (4),gyümölcskenyér (4),kandírozott narancs (4),sajttorta (4),babapiskóta (4),szalámi (4),zöldség (4),cukkini (4),zselatinfix (4),kivi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),mandarin (4),burgonya (4),körte (4),mandula (4),kávé (4),mogyoró (4),borsó (4),erdei gyümölcs (4),valentin-nap (4),bacon (4),zabkeksz (4),befőzés (3),lekvárfőzés (3),chili paprika (3),kefír (3),tócsni (3),gofri (3),vöröshagyma (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),darált hús (3),ehető ajándék (3),fondant (3),citromfű (3),tortazselé (3),blogkóstoló (3),szezámmag (3),linzer (3),mártogatós (3),csiga (3),étkezési keményítő (3),tortilla (3),lepény (3),vanília aroma (3),víz (3),búzadara (3),cékla (3),levendula (3),mézeskalács (3),aszalt gyümölcs (3),besamel (3),csicseriborsó (3),pizzaszósz (3),fetasajt (3),görögjoghurt (3),kalács (3),pirospaprika (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),lasagne (3),mexikói (3),kávétejszín (3),aprósütemény (3),rum (3),torma (3),szilveszter (3),brokkoli (3),mazsola (3),virsli (3),gesztenye (3),margarin (2),magyarprovence (2),knorr (2),promóció (2),zselatin (2),mogyorókrém (2),nyaralás (2),dzsemfix (2),feta (2),müzli (2),gyümölcsrizs (2),levendulabirtok (2),fehér csokoládé (2),vodka (2),penne (2),aszalt szilva (2),pálinka (2),zserbó (2),darált keksz (2),zsír (2),cukormáz (2),alaplé (2),kuglóf (2),zöldborsó (2),ehető ajándékok (2),szerecsendió (2),piskótatekercs (2),sűrített tej (2),turmix (2),smoothie (2),bukta (2),amerikai palacsinta (2),keményítő (2),parmezán (2),majoranna (2),pompos (2),teljes kiőrlésű liszt (2),meggybefőtt (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),ananász (2),Gyors muffinok (2),gyerekek (2),töltött tojás (2),cheesecake brownie (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),sütipecsét (2),olajbogyó (2),gyümölcskosárka (2),balzsamecet (2),linzertészta (2),juhtúró (2),salsa szósz (2),kókusztej (2),curry (2),aszalt paradicsom (2),lime (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),bab (2),mozarella (2),pesto (2),zsömle (2),Édességek (2),tejszínhab (2),oreo keksz (2),csokikrém (2),alkohol (2),hamburger (2),készülődés (2),gyors vacsorák (2),zsemlemorzsa (2),háztartásikeksz (1),fügelekvár (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),töltött krumpli (1),füge (1),gnocchi (1),bögrés (1),krumplilángos (1),bögrés sütemény (1),szilvalekvár (1),csokissüti (1),cookies (1),túrós batyu (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),smarties (1),sütésnélkül (1),szójaszósz (1),kínai (1),aranygaluska (1),túrós táska (1),kakaóscsiga (1),túró rudi (1),pirítós (1),karfiol (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),baileys (1),reggeli (1),clafoutis (1),quesadilla (1),körözött (1),tejcsoki (1),churros (1),chorizo (1),vaníliarúd (1),szörp (1),bodzaszörp (1),puncs puding (1),vacsora (1),méteres kalács (1),narancslé (1),mézeskalácsfűszer (1),vanília puding (1),kevert (1),bodza (1),pillecukor (1),tejberizs (1),rumaroma (1),besamel mártás (1),húsleves alaplé (1),saj (1),mogyoróvaj (1),aszaltbarack (1),denevér (1),gorgonzola (1),kiszúró (1),aprósüti (1),pizzás csiga (1),szóda (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),édesség (1),lila hagyma (1),narancslekvár (1),erőspaprika (1),citromlé (1),kruton (1),kenyér (1),gesztenye massza (1),daráltkeksz (1),raffaello (1),mézeskalács fűszer (1),aszaltgyümölcs (1),aszaltsárgabarack (1),ehetőajándék (1),író (1),vaníliás pudingpor (1),kávélikőr (1),töltelék (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),hús (1),karaj (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),graham liszt (1),barna cukor (1),csokiskeksz (1),blondie (1),töltött hús (1),monoszló (1),vörös áfonya (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),masni (1),moszonló (1),karalábé (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),mexikói alap (1),császármorzsa (1),buli (1),rántott tök (1),rántott (1),steak burgonya (1),péksütemény (1),SAD! (1),ősz (1),panírozás (1),panír (1),bagett (1),street food (1),zselé (1),hámozott paradicsom (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),sztrapacska (1),tavasz (1),ragu (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),köret (1),krém (1),kelt tészta (1),pulykamell (1),muffinok (1),VKF (1),túrókrém (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),paradicsomkonzerv (1),ciabatta (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),kapcsolat (1),tahini (1),ételfesték (1),szülinap (1),koriander (1),ballagás (1),bevonat (1),csokiszósz (1),Ráérős reggelik (1),eperszósz (1),bográcsozás (1),lecsó (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),olaszrizling (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),pizzafeltét (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),velence (1),mákosguba (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),képviselőfánk (1),kandírozott gyümölcs (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),aszalvány (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),nachos (1),avokádó (1),jalapeno (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),szaloncukor (1),koktél (1),rukkola (1),hawaii (1),zöldbab (1),aprósütemények (1),sonkatekercs (1),köménymag (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),meggylekvár (1),lilakáposzta (1),ecet (1),kacsacomb (1),áfonyalekvár (1),kacsa (1),töltött karaj (1),párolt lilakáposzta (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),penne (1),tárkony (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),kifli (1),dekoráció (1),salsa (1),olíva bogyó (1),szósz (1),gumicukor (1),jelmez (1),zeller (1)

Utolsó kommentek