Spenótos paradicsomos tészta

Anyukám - mióta otthon vagyok - sokszor állít be egy nagy szatyor zöldséggel és gyümölccsel, hiszen Mr. Baba miatt (is) kell a vitaminpótlás. Az a szupi 1-1 ilyen szatyorban, hogy sosem tudom mi lapul benne. Anya ugyanis nem csak a sztenderd zöldségeket, gyümölcsöket válogatja össze, hanem mindig lapul néhány különlegesebb finomság is a csomagban. Egyik nap spárgát és fincsi, zsenge, friss spenótot is hozott. Előbbi még sorára vár, de a spenótból egy nagyon egyszerű, könnyen öszedobható tészta ételt készítettem. Ebben a melegben szerintem tökéletes ebéd vagy vacsi lehet egy kis friss salival. 

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Hozzávalók:

500 g tészta

5 dl paradicsomszósz

2-3 marék friss spenót

1 db vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1+1 kk só

frissen őrölt bors

1 marék friss bazsalikom 

olaj

sajt (lehetőleg parmezán) a tálaláshoz

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Elkészítés:

A spenótot mosd meg és ha kell vágd le a kemény szárakat. 

A tésztát sós vízben kezd el főzni.

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, előbbit vágd apróra.

Egy kevés olajon párold üvegesre, majd törd rá a fokhagymát is.

Öntsd hozzá a paradicsomszószt.

Ízesítsd sóval, borssal.

Vágd apóra a bazsalikomot és ezt is add a szószhoz.

Miután összeforrt, dobd rá a spenótot is és főzd még néhány percig.

Ha megfőtt a tészta, szűrd le és tálalhatsz is.

Mi sajtot (parmezánnal lett volna az igazi, de az sajnos nem volt otthon) reszeltünk a tésztára és friss salátát is ettünk mellé. 

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Besameles karfiol

Nekem abszolút bejönnek a jó idő beköszöntével a könnyebb, húsmentes kajcsik és a friss saláták. Persze tudom, hogy az átlag férfiember ezeket a finomságokat csak kikacagja. Így a következő recept lehet akár egy különlegesebb köret is, de nálunk önálló fogásként is tökéletesen megállta az elmúlt évek során a helyét. Azért nem mondom, hogy nem fordult elő egy kis husis turbózás sohasem. Volt például, hogy Anyából előjött a magyar Jóasszony és egy "mini" adag házi sült szalonnával megbolondította a mi kis natúr, szerény ebédkénket. Hát úgy sem volt rossz, bevallom. :) 

karfiol besamel besamel mártás liszt vaj tej fincsi ebédek

Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol

1 púpos ek vaj

2 púpos ek liszt

3 dl tej

1+1 kk só, bors, szerecsendió

1 tojás

5 dkg sajt

karfiol besamel besamel mártás liszt vaj tej fincsi ebédek

Elkészítés:

A karfiolt vágd rózsáira, mosd meg.

Tedd fel sós vízben főni.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és vajazz ki egy kisebb tepsit.

A besamel mártáshoz a vajat olvaszd fel, majd keverd bele a lisztet, pirítsd világosra, végül öntsd fel tejjel. Keverd csomómentesre.

Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval.

Sűrítsd be, majd tedd félre picit kihűlni. Ha már nem olyan forró, üsd hozzá a tojást is. 

Ha a karfiol már majdnem puha, szűrd le. 

Halmozd a tepsibe, majd öntsd rá a besamel mártást. Reszeld rá a sajtot, majd mehet is a tepsibe.

Süsd kb. 20 percig, míg a sajt szépen ráolvad, rápirul az étel tetejére.

Tálald friss salátával.

karfiol besamel besamel mártás liszt vaj tej fincsi ebédek


Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

1 Tovább

Medvehagymás töltött krumplik

Imádom ezt a különleges, kissé fokhagymás ízű finomságot, így igyekszem alaposan kihasználni a sajnos nem túl hosszú medvehagyma szezont. Jöhet sós nasiként, vendégváróként, valamilyen körözött jellegű, reggeli krémként, de például Nagymamám idén hatalmasat újított és egy isteni krémlevest készített belőle. Anya is remekelt, a csirke ragulevest turbózta fel medvehagymás gombócokkal. Én is maradtam a főétel vonalon és az alábbi töltött krumplit álmodtam meg. Tetemes mennyiségű medvehagymát használtam fel hozzá és azt kell hogy mondjam, nagyon nem tettem rosszul. :)

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Hozzávalók:

6 közepes szem krumpli

1 kisebb csokor medvehagyma

1 tubus sajtkrém 

3 ek tejföl

1+1 kk só, bors

+egyéb finomságok ízlés/hűtő tartalma szerint: pl. sonka, kukorica, répa, borsó, stb.

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Elkészítés:

A krumplikat jó alaposan sikáld meg és tedd fel sós vízben főni.

Közben a sajtkrémet keverd ki a tejföllel.

A medvehagymát vágd apróra és szórd a masszához.

Itt adhatsz hozzá még egyéb finomságokat is, pl. sonkát vagy plusz zöldségeket. Én most vékonyra szeletelt répát kevertem még bele.

Sózd, borsozd.

Ha megfőtt a krumpli szűrd le és hagyd kicsit kihűlni.

Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra és készíts elő egy kisebb tepsit. Locsolj az aljára egy kevés olajat, hogy ne tapadjanak le a burgonyák.

Vágd félbe őket, majd a közepükből kanalazz ki egy keveset.

A kikanalazott krumpli pépet add a medvehagymás sajtkrémhez, majd dolgozd össze az egészet.

Ültesd a félbevágott burgonyákat a tepsibe, majd mindegyikbe kanalazz jó nagy adagot a krémsajtos töltelékből.

Szórd rájuk reszelt sajtot, majd süsd lefedve, kb 20 percig, majd fedő nélkül további 15 percig, hogy kicsit megpiruljanak.

Tálald tejföllel és friss salátával. 

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Tavaszi brokkoli krémleves

Jó kis üde, tavaszi leves, ráadásul elkészíteni sem egy nagy szám. Olyannyira nem, hogy hétfőn dél, fél 1 körül még fogalmam sem volt, hogy mit fogok ebédelni, aztán a hűtőbe nézve megjött az ihlet. 1 órakor pedig már bőszen kanalaztam a fincsi ebédkémet. 

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek levesHozzávalók:

1 fej brokkoli

2 közepes krumpli

1 nagyobb hagyma

2 l húsleves alaplé

1 csapott ek só

10 szem bors

2 dl tejszín

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek levesElkészítés:

A brokkolit szedd rózsáira, majd jó alaposan mosd meg.

A krumplit és a hagymát pucold meg, majd vágd nagyobb darabokra.

Tedd a zöldségeket egy nagy lábosba és öntsd fel húsleves alaplével.

Sózd, borsozd, majd lefedve főzd, míg megpuhulnak a zöldségek.

Ha jó puha minden, pürésítsd össze botmixerrel.

Végül jöhet a tejszín. Öntsd bele egy kisebb tálba, majd adj hozzá 2-3 merőkanálnyi forró levest. Keverd össze, majd az egészet add a leveshez.

Forrald össze és már kész is.

Tálald ízlés szerint fokhagymás pirítóssal, krutonnal, reszelt sajttal.

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek leves

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zöldséges sertésragu

Szerintem minden család repertoárjába jól jön 1-1 olyan étel, amelyből egyszerre hatalmas adagot lehet készíteni és újramelegítve is ugyanolyan finom. A következő ragu pont ilyen, ráadásul a hozzávalókat is szabadon variálhatjátok, ha épp nincs otthon az eredeti recept szerint valami. A lapockát behelyettesíthetitek más hússal, a zöldségek közül pedig válasszátok ki a kedvenceiteket. Nálunk jöhet minden, bab, répa, borsó, kukorica, így még gazdagabb és még kiadósabb lesz az étel.

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Hozzávalók:

1 kg sertéslapocka

3 nagyobb gerezd fokhagyma

1 nagyobb vöröshagyma

1 db paradicsomos babkonzerv 

4 nagyobb répa

1 doboz kukorica/borsó konzerv

4 szem paradicsom

2 ek magos mustár

1 db zöld erőspaprika

2 db piros chili paprika

olaj

só, bors

2 dl vörösbor

1 dl víz

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Elkészítés:

Elsőként a húst vágd kisebb kockákra, majd tedd egy zárható tálba.

Egy kisebb tálba keverj össze két evőkanál olajat a mustárral és a zúzott fokhagymával, majd kend be a húsokat a szósszal. Borsozd is meg az egészet. Tedd hűtőbe lefedve néhány órára.

A zöldségeket készítsd elő, a répát és a hagymát pucold meg, majd előbbit karikázd fel, utóbbit pedig vágd kockákra a paradicsommal együtt.

A paprikákat is szeleteld vékony karikákra.

Egy kevés olajon pirítsd meg a húst, majd dobd rá a hagymát, kicsit később pedig a paradicsomot és a paprikákat is.  

Öntsd rá a vörösbort és a vizet, majd jöhet hozzá a répa is. Lefedve főzd kb. 40 percet, míg a hús és a répa is megpuhul.

Közben sózd, borsozd. 

Végül add hozzá a kukoricát/borsót/babot is és főzd fedő nélkül további 10 percet. 

Ha közben nagyon besűrűsödne nyugodtan önts hozzá még egy kevés vizet/bort ízlésedtől függően! :)

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Tálald tetszés szerinti körettel és savanyúsággal.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (95),tojás (58),cukor (37),liszt (36),vaj (35),fincsi ebédek (32),tej (32),vendégvárók (32),tejföl (29),joghurt (28),paradicsom (28),karácsony (26),hagyma (26),ráérős reggelik (25),sajt (25),citrom (25),advent (24),kakaópor (24),habtejszín (24),adventi naptár (23),rohanós vacsorák (22),eper (21),túró (21),narancs (21),krumpli (20),fahéj (20),sonka (19),csokoládé (19),fokhagyma (18),vaníliás cukor (18),tejszín (18),meggy (18),leveles tészta (16),bazsalikom (16),barack (15),répa (15),pohárkrémek (15),porcukor (15),mascarpone (14),vanília (14),gyors muffinok (14),olaj (13),húsvét (12),málna (11),alma (11),saláta (11),étcsokoládé (11),kolbász (11),ribizli (11),sütőpor (11),leves (10),petrezselyem (10),krémsajt (10),gyümölcs (10),csoki (10),csirkemell (9),élesztő (9),majonéz (9),puding (9),pite (8),snidling (8),dekorcukor (8),paprika (8),paradicsomszósz (8),dió (8),kukorica (8),sajtkrém (8),rétes (7),tészta (7),keksz (7),krémleves (7),piskóta (7),méz (7),görög joghurt (7),lilahagyma (7),szeder (7),kakaó (7),szegfűszeg (7),sárgabarack (7),rozmaring (7),fehércsoki (7),zöldfűszer (6),lekvár (6),mustár (6),újhagyma (6),kókusz (6),torta (6),bonbon (6),póréhagyma (6),spenót (6),brownie (6),kelttészta (5),chili (5),medvehagyma (5),kaliforniai paprika (5),fánk (5),tök (5),farsang (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),tejcsokoládé (5),muffin (5),sütőtök (5),marcipán (5),őszibarack (5),csoki pasztilla (5),csirke (4),ricotta (4),sajttorta (4),uborka (4),réteslap (4),banán (4),olívaolaj (4),pizza (4),anyák napja (4),(4),oregánó (4),szalonna (4),halloween (4),kókuszreszelék (4),valentin-nap (4),zabpehely (4),menta (4),hidegtál (4),kivi (4),zöldség (4),étcsoki (4),fehérbor (4),bor (4),ehető ajándék (3),brokkoli (3),rugelach (3),csiga (3),rizs (3),mandarin (3),borsó (3),fondant (3),chili paprika (3),káposzta (3),virsli (3),mozzarella (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),mandula (3),tócsni (3),torma (3),cukkini (3),szilva (3),olívabogyó (3),palacsinta (3),cheesecake (3),lepény (3),blogkóstoló (3),mák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),babapiskóta (3),szalámi (3),gyümölcskenyér (3),cseresznye (3),ánizs (3),zabkeksz (3),gofri (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),Rohanós vacsorák (3),citromfű (3),nutella (3),burgonya (2),sütipecsét (2),cukormáz (2),nyaralás (2),ananász (2),zselatin (2),gyerekek (2),dzsemfix (2),mézeskalács (2),szerecsendió (2),aszalt áfonya (2),gesztenye (2),trüffel (2),kefír (2),baracklekvár (2),aprósütemény (2),szódabikarbóna (2),mogyoró (2),töltött tojás (2),Gyors muffinok (2),olajbogyó (2),grillcsirke (2),fetasajt (2),kalács (2),parmezán (2),bors (2),rum (2),csokikrém (2),alkohol (2),lime (2),bab (2),tortilla (2),majoranna (2),vöröshagyma (2),cékla (2),Édességek (2),oreo keksz (2),pesto (2),feta sajt (2),tejszínhab (2),mozarella (2),mártogatós (2),pizzagolyó (2),pizzaszósz (2),penne (2),pogácsa (2),tésztasaláta (2),füstölt sajt (2),bacon (2),linzertészta (2),lasagne (2),alaplé (2),pasztilla (2),gyümölcskosárka (2),besamel (2),salsa szósz (2),kávé (2),curry (2),kókusztej (2),sütögetés (1),zöldborsó (1),kakaós csiga (1),ecet (1),salsa (1),sós aprósütemények (1),lilakáposzta (1),kacsa (1),zeller (1),olíva bogyó (1),tárkony (1),kuglóf (1),párolt lilakáposzta (1),tökfaragás (1),almáspite (1),mákos guba (1),kifli (1),dekoráció (1),gumicukor (1),jelmez (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),köménymag (1),aprósütemények (1),krumplifánk (1),sajtos roló (1),szósz (1),kandírozott narancshéj (1),kacsacomb (1),piskótatekercs (1),baileys (1),bögrés sütemény (1),pompos (1),likőr (1),barnacukor (1),gasztroajándék (1),sűrített tej (1),linzer (1),töltött krumpli (1),churros (1),pirospaprika (1),körözött (1),eperlekvár (1),bögrés (1),aranygaluska (1),kevert (1),turmix (1),meggybefőtt (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),narancslé (1),rumaroma (1),búzadara (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),besamel mártás (1),karfiol (1),kakaóscsiga (1),víz (1),szójaszósz (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),aszalvány (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),túró rudi (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),zeller (1),karalábé (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),darált keksz (1),kínai (1),szezámmag (1),ehető ajándékok (1),juhtúró (1),sonkatekercs (1),cheesecake brownie (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),készülődés (1),penne (1),zöldbab (1),rukkola (1),buli (1),koktél (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),krém (1),muffinok (1),zselé (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),hamburger (1),street food (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),munkaebéd (1),csicseriborsó (1),karaj (1),hús (1),töltelék (1),kuszkusz (1),pizzás csiga (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancs (1),író (1),szilveszter (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),quesadilla (1),reggeli (1),chorizo (1),jalapeno (1),nachos (1),aszalt paradicsom (1),zsömle (1),smarties (1),cookies (1),csokissüti (1),vacsora (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),panír (1),bagett (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),csokipasztilla (1),csilipaprika (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),lecsó (1),steak burgonya (1),körte (1),ragu (1),VKF (1),sertéslapocka (1),sertés (1),lapocka (1),pálinka (1),aszalt szilva (1),ősz (1),SAD! (1),darált hús (1),pulykamell (1),velence (1),pizzafeltét (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),olaszrizling (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),szülinap (1),hawaii (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),kapcsolat (1),vörösbor (1)