Nekem abszolút bejönnek a jó idő beköszöntével a könnyebb, húsmentes kajcsik és a friss saláták. Persze tudom, hogy az átlag férfiember ezeket a finomságokat csak kikacagja. Így a következő recept lehet akár egy különlegesebb köret is, de nálunk önálló fogásként is tökéletesen megállta az elmúlt évek során a helyét. Azért nem mondom, hogy nem fordult elő egy kis husis turbózás sohasem. Volt például, hogy Anyából előjött a magyar Jóasszony és egy "mini" adag házi sült szalonnával megbolondította a mi kis natúr, szerény ebédkénket. Hát úgy sem volt rossz, bevallom. :) 

karfiol besamel besamel mártás liszt vaj tej fincsi ebédek

Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol

1 púpos ek vaj

2 púpos ek liszt

3 dl tej

1+1 kk só, bors, szerecsendió

1 tojás

5 dkg sajt

karfiol besamel besamel mártás liszt vaj tej fincsi ebédek

Elkészítés:

A karfiolt vágd rózsáira, mosd meg.

Tedd fel sós vízben főni.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és vajazz ki egy kisebb tepsit.

A besamel mártáshoz a vajat olvaszd fel, majd keverd bele a lisztet, pirítsd világosra, végül öntsd fel tejjel. Keverd csomómentesre.

Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval.

Sűrítsd be, majd tedd félre picit kihűlni. Ha már nem olyan forró, üsd hozzá a tojást is. 

Ha a karfiol már majdnem puha, szűrd le. 

Halmozd a tepsibe, majd öntsd rá a besamel mártást. Reszeld rá a sajtot, majd mehet is a tepsibe.

Süsd kb. 20 percig, míg a sajt szépen ráolvad, rápirul az étel tetejére.

Tálald friss salátával.

karfiol besamel besamel mártás liszt vaj tej fincsi ebédek


Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.